Risotto z prawdziwkami

Prawdziwki-z-Rościna.

Risotto z prawdziwkami – najprawdziwszymi, najpiękniej pachnącymi i najładniejszymi jakie widziałam – z Rościna. A zebrał je mój synek, tak Go Dziadek Lolek wyszkolił! :)

Były idealne, z dużą, grubą nóżką, pięknym, nietkniętym przez żadnego żuka kapeluszem, pachnące rościńskim lasem. Przygotowałam z nimi risotto – podlewane aromatycznym bulionem i białym winem. Do risotto z prawdziwkami dodałam parmezan, masło i garść pietruchy. Było obłędnie pyszne.

Risotto z prawdziwkami przygotowałam w garnuszku Ballarini – są piękne i świetnie się sprawdzają w gotowaniu – czy to risotto czy mleka do porannego kakao :)

 

risotto-z-prawdziwkami

RISOTTO Z PRAWDZIWKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. * 150 g ryżu arborio
  2. * cebula dymka
  3. * łyżka masła
  4. * łyżka oliwy z oliwek
  5. * dwa kubki borowików
  6. * pół szklanki białego wina
  7. * niepełny litr bulionu
  8. * sól, świeżo mielony pieprz
  9. * do podania na koniec - łyżka masła, trzy łyżki parmezanu
  10. * garść pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki.
  2. Bulion musimy zagotować, trzymamy go przez cały czas na małym ogniu.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
  4. Dodajemy grzyby, smażymy całość, aż grzyby będą złote.
  5. Do grzybów i cebuli wsypujemy ryż. Całość mieszamy. Ziarenka ryżu powinny pokryć się masłem i oliwą.
  6. Na patelnię wlewamy wino, mieszamy. Czekamy aż ryż wchłonie porcję wina. Całość ciągle delikatnie mieszamy.
  7. Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  8. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
  9. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku. (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny)
  10. Przy ostatniej porcji bulionu, kiedy risotto będzie już prawie gotowe, ścieramy parmezan.
  11. Pod koniec przygotowywania risotto, doprawiamy całość, dodajemy masło, parmezan, pietruchę. Mieszamy wszystko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy od razu.
Uwagi
  1. *składniki dla 2-3 osób
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Risotto-z-prawdziwkami,-parmezanem-i-pietruszką prawdziwki-z-Rościna

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.