Roladki z kurczaka w pomidorach

Szybkie obiady lubię i takich pożądam. Chrzanić się w kuchni nie lubię. Lubię wszystko przygotować, ugotować i zjeść. I już. I jestem przekonana, że i Wy tak macie.

Roladki z kurczaka w pomidorach są super proste do przygotowania, za to skrywają w sobie fajne smaki.

Mamy dobrze doprawione mięso, a w nim ukrytą mozzarellę i suszonego pomidora. Mamy super aromatyczne pomidory. Mamy też makaron – i tu obowiązuje całkowita dowolność. Możecie bowiem roladki podać z makaronem (może być z pesto), możecie do roladek ugotować kaszę. Roladki swietnie też będą smakowały w towarzystwie ziemniaków :)

 

Składniki:

*dla 3 osób

dwie piersi kurczaka 

1 mozzarella

6 suszonych pomidorów

2 puszki pomidorów 

2 ząbki czosnku

sól 

pieprz czarny

papryka słodka

*dodatkowo makaron lub kasza lub ziemniaki

świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Z piersi wycinamy wszystkie białe błony, ewentualnie chrząstki.

Oczyszczone piersi kroimy na podłużne kawałki (paski). Możemy jedną pierś podzielić na trzy części.

Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem i papryką z każdej strony.

Mozzarellę odsączamy, kroimy w plastry (6 szt).

Każdy kawałek piersi układamy na desce. Na mięsie układamy plaster sera i suszonego pomidora.

Mięso zwijamy w rulon.

Przygotowujemy naczynie do zapiekania.

Do naczynia przekładamy dwie puszki pomidorów. Doprawiamy je solą, pieprzem, dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku, mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Na pomidorach układamy przygotowane roladki.

Możemy polać pomidorami mięso.

Mięso pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, kaszę lub makaron.

Ja ugotowałam makaron, który dodałam do pomidorów i roladek już po upieczeniu dania.

 

3 Komentarzy

  • wojti

    Fajny przepis. Jak nudzi mi się sos pomidorowy, to zastępuję go grzybowym, który bardzo prosto i szybko przygotowuję na bazie wywaru grzybowego Krakus. Wychodzi smacznie, a przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.

  • Ania

    A czy zapiekamy je pod przykryciem?

Skomentuj wojti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.