ROSÓŁ NA JESIENNE SMUTKI

rosół-na-smutki

On naprawdę tak się nazywa – rosół na jesienne smutki. Przepis na tę zupę dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki Małgosi. Rosół jest wspaniały – bardzo aromatyczny, silnie rozgrzewający, pełen przecudownych smaków i zapachów – od suszonego tymianku, tradycyjnego listka laurowego po bazylię, jałowiec, imbir czy limonkę.

Rosół gotuje się wolno – najpierw mięso (ok. 1,5 godziny), a następnie warzywa (kolejną godzinę). Rosół powinien na wolnym ogniu lekko bulgotać. Zostawmy go, dajmy mu czas by nabrał mocy.

Uzbrojmy się więc w cierpliwość, bo warto o tej porze roku i silnie się rozgrzać i przegonić jesienne smutki…

 

ROSÓŁ NA JESIENNE SMUTKI
Napisz recenzję
Drukuj
(zupa na 2 dni dla 4 osób)
  1. 4 l wody
  2. 1/3 łyżeczki tymianku/kurkumy
  3. 1/3 łyżeczki kminku (jeśli nie lubimy, możemy pominąć)
  4. 3 listki laurowe
  5. 5 ziarenek ziela angielskiego
  6. 5 ziarenek jałowca
  7. 1/2 kg wołowiny lub cieleciny z kością
  8. 5 średnich marchewek (przekrojone wzdłuż)
  9. dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż)
  10. 2 duże całe cebule lub por
  11. kawałek selera
  12. 3 pokrojone ząbki czosnku
  13. 5 plasterków świeżego imbiru
  14. szczyptę pieprzu cayenne
  15. sól – do smaku
  16. szczyptę bazylii lub kilka związanych sznurkiem łodyg bazylii wraz z listkami
  17. mały pęczek zielonej pietruszki
  18. makaron nitki
  19. do podania na talerzu – starty świeży imbir + limonka
PRZYGOTOWANIE
  1. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
  2. Dodajemy tymianek, kminek (jeśli nie lubimy, możemy pominąć), listki laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz umyte mięso.
  3. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny co jakiś czas zbierająć szumowiny.
  4. Po tym czasie dodajemy do całości pokrojone wzdłuż marchewki, pietruszkę, seler, cebule, por, czosnek, imbir oraz zioła: bazylię, pietruszkę i przyprawy: sól oraz pieprz.
  5. Wszystko razem gotujemy ok. godziny co jakiś czas ponownie zbierając szumowiny.
  6. Po godzinie wyjmujemy mięso i uzupełniamy zupę wrzątkiem. Dodajemy przyprawy do smaku.
  7. Zupę podajemy z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami lub kaszą – tak radzi oryginalny przepis.
  8. Już na talerzu do zupy dodajemy pół łyżeczki starego, świeżego imbiru oraz ćwiartkę limonki, z której wyciskamy sok.
  9. Zdrowia w sercu, duszy, głowie i ciele :)
  10. Asia
Uwagi
  1. Przepis, składniki i przygotowanie pochodzą z książki "Filozofia życia". Każdą czynność - zagotowanie wody, dodawanie przypraw należy robić po kolei wg wskazówek Autorki.
  2. Jeśli chodzi o dodanie mięsa do wrzącej wody, w tym przepisie nie ma pomyłki. Wszystko jest zgodne ze wskazówkami Anny Ciesielskiej, która radzi by gotowanie zacząć od smaku gorzkiego, następnie przejść do smaku słodkiego, przez ostry, słony i zakończyć kwaśnym.
Adapted from Anna Ciesielska "Filozofia życia"
Adapted from Anna Ciesielska "Filozofia życia"
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 rosół-na-jesienne-smutki

 

 rosół na jesienne smutki

4 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.