Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICYTa zupa chodziła za mna od kilku dni. Trafiłam z nią dealnie. Zupa z czerwonej soczewicy świetnie rozgrzewa, zaspokaja głód, dobrze smakuje, a do tego jest zdrowa.

Czerwona soczewica ma w sobie wiele cennych substancji. Zawiera w sobie wit. C i B, wapń, fosfor, żelazo i kwas foliowy.

Przygotowanie tej zupy jest bardzo przyjazne i zajmuje ok. 30 minut. Gotową zupę można podkręcić łyżką kwaśnej śmietany i pietruszki lub kolendry.

Smacznego!

 

 

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. cebula
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki oliwy z oliwek
  4. kubek czerwonej soczewicy
  5. litr bulionu warzywnego
  6. puszka pomidorów bez skórki
  7. łyżka pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego)
  8. sok z cytryny (ok. łyżeczki, do smaku)
  9. sól, pieprz - do smaku
  10. kumin - łyżeczka
  11. kwaśna śmietana (opcjonalnie)
  12. natka pietruszki lub kolendra (do posypania na talerzu)
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek - podsmażamy aż cebula zmięknie.
  2. Do cebuli i czosnku dodajemy czerwoną soczewicę - mieszamy, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, ponownie mieszamy.
  3. Następnie całość zalewmy gorącym bulionem, mieszamy.
  4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut (aż soczewica będzie miękka).
  5. Do zupy dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, kumin, sok z cytryny.
  6. Zupę z czerwonej soczewicy możemy podać z łyżką gęstej śmietany, posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

  1. Zupa jest przepyszna, a do tego szybka i łatwa w przygotowaniu, naprawdę sycąca i bogactwo smaku, super dzięki za przepis ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *