RÓŻOWA BEZA IDEALNA

RÓŻOWA BEZA IDEALNABezę piec uwielbiam. To dla mnie zawsze wyzwanie. Już kiedyś pisałam, że jest wyjątkowo chimeryczna. Trzeba jej poświęcić wiele uwagi, spokoju i cierpliwości, a wtedy łatwo można będzie dojść z nią do perfekcyjnego porozumienia. Kurcze… Chyba, jeśli chodzi o charaktery, jesteśmy z bezą bliźniaczkami ;)

Dzisiejsza beza wyszła przepiękna. Oprócz tego, że chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku, idealna była też z wyglądu. Różowa, słodka, otulona cukrowymi gwiazdkami- jak dla królewny.

Słyszałam bardzo wiele o problemach z odklejeniem bezy po upieczeniu. Naprawdę tym razem, pierwszy raz w życiu, ciasto odeszło od papieru bez najmniejszego problemu. Użyłam papieru do pieczenia w arkuszach. Nie można na papierze oszczędzać. Kupujcie dobry, bo warto.

RÓŻOWA BEZA IDEALNASKŁADNIKI:

BEZA:

* 10 białek

* 440 g cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka octu

* 60 g wiórków gorzkiej czekolady

* 2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

MASA KREMOWAKREM:

* 1 kartonik 200 ml śmietanki 30%

* 1 opakowanie serka mascarpone

* ok. 40 g wiórków gorzkiej czekolady

* garść ziaren granatu

* słodkie, cukrowe gwiazdki dla ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy białka od żółtek- bardzo dokładnie. Zaczynamy ubijać białka na sztywno. Malutkimi partiami dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Kiedy dodamy cukier i piana będzie już tak sztywna, że po odwróceniu miski nic nie wyleci, dodajemy mąkę, barwnik oraz ocet- miksujemy ok. minuty. Na samym końcu dodajemy wiórki czekolady i delikatnie, dosłownie kilkoma ruchami łyżki łączymy wszystko.

RÓŻOWA BEZA IDEALNAPiekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem. Na blaszkę nakładamy dwa okręgi z piany. Ja dokładam jeszcze małe beziątka :) Na piankę nakładamy cukrowe gwiazdki. Całość ląduje w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni (BEZ TERMOOBIEGU) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę jeszcze na 3 godziny.

Po całym czasie pieczenia radzę zostawić beze w piecu na kilka godzin. Staram się piec bezę na noc, tak by rano była gotowa.

KREM:

Ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone, czekoladę i ziarna granatu. Mieszamy wszystko. Nakładamy krem na jedną część bezy i przykrywamy wszystko drugim okręgiem.

Gotowe! :)

Smacznego, Asia

ps. jeśli coś w pieczeniu bezy jest dla Was niejasne, piszcie proszę: asia@odczarujgary.pl, na Facebooku lub Twitterze również.

RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA RÓŻOWA BEZA IDEALNA

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *