RYBA W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

OKOŃ W SOSIE Z BIAŁEGO WINA

Szybki obiad, pyszna ryba, aromatyczny sos. Tak jest najlepiej. Białą, ulubioną rybę smażymy na patelni (lub pieczemy) i polewamy najlepszym sosem zrobionym błyskawicznie z masła, białego wina i soku z cytryny. Kilka kaparów podkreśli charakter sosu. Będzie pysznie :)

RYBA W SOSIE Z BIAŁEGO WINA, MASŁA I CYTRYNY
Napisz recenzję
Drukuj
*dla dwóch osób
  1. dwie porcje białej ryby (okoń, dorsz)
  2. sól
  3. dwie łyżki klarowanego masła
*sos
  1. 3 łyżki masła
  2. 150 ml wina białego wytrawnego
  3. 2 cytryny (z jednej sok, drugą zostawiamy)
  4. łyżka kaparów
  5. sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Rybę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy solą.
  2. Masło rozpuszczamy na patelni - smażymy rybę na złoty kolor z obu stron (po kilka minut z każdej strony).
  3. Rybę możemy tez upiec w piekarniku (15-20 min w 180 stopniach).
  4. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy wino, podgrzewamy całość.
  5. Cytryny zalewamy wrzątkiem. Z jednej wyciskamy sok - dodajemy do masła i wina.
  6. Drugą cytrynę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię do sosu.
  7. Sos podgrzewamy kilka minut. Na koniec dodajemy kapary i sól.
  8. Do sosu wkładamy rybę. Podgrzewamy całość i przekładamy na talerz lub półmisek.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.