Sałatka z pomidorami i kwiatami

sałatka z kwiatami

Sezon na pomidory w pełni. Cudnie pachnące malinówki i inne czarujące, kolorowe odmiany podbijają nasze kubki smakowe. 

Kiedy lato w pełni i jakoś czasu mniej na gotowanie ciepłych potraw, warto przygotować błyskawiczną sałatę. Na przykład sałatkę z kolorowych pomidorów i jadalnych kwiatów.

O jadalnych kwiatach więcej możecie przeczytać TU, a ja zachęcam do ich jedzenia. Wygląd i smak jest zniewalający.

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

SAŁATKA Z KOLOROWYMI POMIDORAMI I KWIATAMI JADALNYMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
5 min
CAŁKOWITY CZAS
15 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
5 min
CAŁKOWITY CZAS
15 min
SKŁADNIKI
  1. sałata masłowa
  2. pomidory czerwone
  3. pomidory żółte
  4. ogórek zielony świeży
  5. młody szczypiorek
  6. jadalne kwiaty: bratki, stokrotki, lwie paszcze, czarnuszka, begonia, liście nasturcji
*sos
  1. 5 łyżek oliwy z oliwek
  2. 3 łyżki octu winnego
  3. łyżka ziaren gorczycy
  4. 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki sałatki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce.
  3. Pomidory kroimy w plastry, dodajemy do sałaty.
  4. Ogórka kroimy w cienkie wstążki (kroimy go wzdłuż), dodajemy do sałaty.
  5. Do sałaty dodajemy również jadalne kwiaty i liście nastrurcji.
  6. Całość posypujemy szczypiorkiem.
  7. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  8. Sosem polewamy sałatkę.
Uwagi
  1. Kwiaty jadalne możecie kupić u Pana Ziółko lub u Zosi Lawendy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

letnia sałatka z kwiatami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *