SAŁATKA Z AWOKADO, ŁOSOSIEM, CHILI – z sosem kolendrowo-cytrynowym

Prosta, szybka, zdrowa i ładnie wyglądająca – taka jest ta sałatka. Pięknie pachnie kolendrą i cytryną. Cudownie smakuje orzechowym awokado. Spróbujcie, bo warto.

I nie ma alergenów :) Zamiast kurzych jaj, użyłam przepiórczych.

SKŁADNIKI:* awokado (użyłam 1 szt)  * wędzony łosoś ( ok. 4 łyżek)  * ogórek świeży (1 mały, gruntowy)  * jajko (użyłam dwóch przepiórczych  * chili (kilka plasterków)  * pomidory (posiekałam dwa plastry malinówki)  ***SOS***: garść świeżej kolendry, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, sok wyciśnięty z cytryny

* awokado (użyłam 1 szt)

* wędzony łosoś ( ok. 4 łyżek)

* ogórek świeży (1 mały, gruntowy)

* jajko (użyłam dwóch przepiórczych

* chili (kilka plasterków)

* pomidory (posiekałam dwa plastry malinówki)

***SOS***: garść świeżej kolendry, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, sok wyciśnięty z cytryny

* awokado (użyłam 1 szt)  * wędzony łosoś ( ok. 4 łyżek)  * ogórek świeży (1 mały, gruntowy)  * jajko (użyłam dwóch przepiórczych  * chili (kilka plasterków)  * pomidory (posiekałam dwa plastry malinówki)  ***SOS***: garść świeżej kolendry, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, sok wyciśnięty z cytrynyPRZYGOTOWANIE:

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Za pomocą łyżeczki musimy wydrążyć środek – zostawiamy łupinę. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Awokado, ugotowane na twardo jajko, ogórka i pomidorka kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego łososia i posiekane chili. W moździerzu ucieramy garść świeżej, pociętej kolendry wraz z sokiem z cytryny (dodałam też cząstki), solą i pieprzem. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy razem z sosem. Sałatką napełniamy łupinki po awokado. Gotowe :)

ps. Z takiej ilości składników zrobicie sałatkę dla jednej głodnej osoby. Gdyby głodnych osób było więcej, dajcie więcej składników :)

Smacznego!

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *