SAŁATKA Z GRANATEM, AWOKADO, POMELO I FETĄ W MIODOWO BALSAMICZNYM SOSIE

SAŁATKA Z GRANATEM, AWOKADO, POMELO I FETĄ W MIODOWO BALSAMICZNYM SOSIE Wspaniała, pyszna i lekka. Połączenie mięsistego pomelo z granatem to obłęd. Słona feta i miodowo-balsamiczny sos sprawiają, że zwykła i szybka sałatka staje się naprawdę wykwintna.

Sałatka jest idealna jako samodzielne danie lub może być podana jako dodatek do innych pyszności.

SAŁATKA Z POMELO I GRANATEM W MIODOWO-BALSAMICZNYM SOSIE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. różne rodzaje sałat – lollo rosso, masłowa, roszponka
  2. pół pomelo
  3. awokado
  4. granat
  5. czerwona cebula
  6. słona, twarda feta
  7. sok z limonki
  8. oliwa z oliwek (8 łyżek)
  9. 5 łyżek octu balsamicznego
  10. 1-2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowujemy dressing mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód.
  3. Sos dodajemy do sałaty, delikatnie całość mieszamy i dodajemy pozostałe składniki.
  4. Pomelo obieramy, usuwamy błonki i wydobywamy miąższ, dodajemy do sałaty.
  5. Granata przepoławiamy na pół. Trzymamy go w dłoni pestkami skierowanymi do miski i uderzając w jego skórkę łyżką wydobywamy ziarna. Jest to świetny sposób na wydobycie pestek granatu.
  6. Awokado przepoławiamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, obieramy skórkę, kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z limonki by nie straciło koloru.
  7. Awokado dodajemy do sałaty i pomelo.
  8. Całość posypujemy ziarnami granatu.
  9. Cebule obieramy, kroimy w cieniutkie piórka, dodajemy do sałaty.
  10. Na samym końcu, kruszymy w palcach fetę. Posypujemy nią sałatę i resztę składników.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

SAŁATKA Z GRANATEM, AWOKADO, POMELO I FETĄ W MIODOWO BALSAMICZNYM SOSIE

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *