Sałatka z grillowanym serem camembert i chipsami z szynki

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, BORÓWKAMI, CHIPSAMI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SOSEM POMARAŃCZOWYMSałatowy i sałatkowy nastał czas, więc zapraszam dziś po przepis na bardzo prostą i jednocześnie efektowną sałatkę z roszponki, grillowanego sera camembert, borówek i innych pyszności, jak chipsy z szynki parmeńskiej. Ser możecie również upiec w piekarniku.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • 4 garście roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 sery typu camembert
  • ok. Pół kubka borówek
  • kiełki, np. rzodkiewki
  • dwie łyżki płatków migdałów
  • sos:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • ok. 6 łyżek soku pomarańczowego

 

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, BORÓWKAMI, CHIPSAMI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SOSEM POMARAŃCZOWYMPRZYGOTOWANIE:

·      Roszponkę myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzach.

·      Borówki myjemy, nakładamy na roszponkę

·      Ser camembert grillujemy na patelni grillowej po ok. 5 minut z każdej strony. Ser powinien lekko się zrumienić i rozpływać w środku. Na patelnię dorzucamy małe pomidorki, które lekko podgrzewamy. Jeśli zdecydujemy się upiec ser, wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Razem z serem, w osobnym naczyniu wkładamy pomidorki. Podpiekamy je, a następnie obieramy ze skórki.

 

 

 

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT, BORÓWKAMI, CHIPSAMI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SOSEM POMARAŃCZOWYM·      Plastry szynki rozkładamy na patelni – podpiekamy je, powinny być chrupiące i pięknie brązowe.

·      Migdały lekko prażymy na patelni, na małym ogniu (ok. 3-4 minut)

·      Ser camembert układamy na środku talerza, dokładamy pomidorki. Chipsy z szynki zwijamy w rulon, układamy na talerzu.

·      Całość posypujemy kiełkami oraz skrapiamy sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód oraz sok pomarańczowy. Proporcje składników sosu możemy komponować dowolnie, wedle gustu i smaku.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *