Sałatka z grillowanymi morelami i kozim serem

sałatka z grillowanymi morelami i kozim serem

Lato to czas, w którym można więcej, można „na opak”, można inaczej i bardziej. No bo tak – można dłużej siedzieć na słońcu i zbierać piegi, można dłużej krzyczeć na podwórku, wisieć na trzepaku czy do nocy grać w zaklepańca lub butelkę. Można podręczniki i zeszyty odłożyć precz, można iść spać umorusanym po pachy i można się nawet zakochać (nawet 10 razy!). Można też jeść wszystko. A od tego przybytku to ani głowa, ani brzuch nie boli. Oczy i podniebienie chcą więcej i więcej i marzą, żeby już tak zostało.

Można jeść wszystko – bo i warzywa i owoce i liście i siewki i nawet kwiaty. Soki pijemy wszelakie. I z rokitnika i z bzu i z lipy i w ogóle. Owoce jemy prosto z targu, prosto z drzewa, prosto z sitka i prosto z patelni.

I taki to piękny czas mamy, więc zapraszam po letnią i lekką, pełną słońca i uśmiechu, pyszną sałatkę z grillowanymi morelami i kozim serem, pod którymi ukryłam cudowne liście musztardowca, ogórecznika, botwinki, bazylii i rukwi wodnej. A wszystko to mam od Pana Ziółko <3

Sałaty i sałatki

Kwiaty jadalne 

SAŁATKA Z GRILLOWANYMI MORELAMI I KOZIM SEREM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. 6 moreli
  3. 3 łyżki miodu
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. szczypta soli
  6. dwie garście listków różnych sałat
  7. jadalne kwiatki
  8. ulubiony kozi ser
sos
  1. 6 łyżek oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka miodu
  3. 2 łyżki octu balsamicznego
  4. 1 łyżka soku z rokitnika
PRZYGOTOWANIE
  1. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Smarujemy je miodem, skrapiamy oliwą.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy owoce po 2-3 minuty z każdej strony, aż złapią ładny kolor (miód skarmelizuje się).
  3. Sałaty dokładnie myjemy i osuszamy.
  4. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód.
  5. Osuszone sałaty dokładnie mieszamy z sosem, układamy je na talerzach.
  6. Na sałatach układamy połówki moreli, dodajemy ulubiony ser (kozi twarożek).
  7. Całość posypujemy jadalnymi kwiatkami oraz skrapiamy niewielką ilością soku z rokitnika.
Uwagi
  1. ***Morele przygotowałam na patelni grillowej Ballarini.
  2. Użyjcie sałaty, które macie pod ręką. Jeśli uda Wam się kupić rukiew wodna, młode listki botwinki,ogórecznik, musztardowiec, rukolę itp - świetnie. Jeśli nie, w Lidlu bez problemu dostaniecie rukolę, roszponkę, sałatę masłową czy lollo rosso.
  3. Jeśli nie macie kwiatów jadalnych (choć te dostępne są na targach czy w sklepach ogrodniczych), pomińcie je.
  4. Jeśli nie uda Wam się kupić soku z rokitnika (choć to szczere złoto), pomińcie ten składnik.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 sałatka z grillowanymi morelami i kozim serem grillowane morele grillowane morele grillowane morele

Print Friendly

Komentarze do “Sałatka z grillowanymi morelami i kozim serem

Odpowiedz na „karmel-itkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *