Salsa Verde

SALSA VERDE

Salsa Verde to sos, w którego skład wchodzą zioła. Brzmi banalnie, uwierzyć więc musicie, że smak tego sosu to obłęd. I nawet jeśli ktoś nie lubi zielonego, lub szczerze gardzi smakiem kolendry, wierzę mocno, że pokocha ten sos.

Przygotujcie go koniecznie. Smak ziół kapitalnie łączy się z oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki. Aby wydobyć pełnię aromatów do sosu dodajemy odrobinę cukru. I już. Umarł w butach. To mój ukochany sos. Przepadłam.

Dziś przepis na sos, jutro omlet. Będzie świeżo, wiosennie, pysznie.

Sosem możecie potraktować sałatę, awokado pokrojone w kostkę, a nawet i pierś grillowaną. 

SALSA VERDE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 pęczek świeżej kolendry
  2. 1/2 pęczku natki pietruszki
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 limonka
  5. 1 zielone chilli*
  6. 30 ml sosu sojowego
  7. 1 łyżka cukru
  8. 50 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE
  1. Zioła myjemy, czosnek obieramy, chili pozbawiamy pestek, siekamy.
  2. Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
  3. Całość miksujemy na gładko.
Uwagi
  1. Zielone chilli możecie pominąć.
Adapted from Love Beer/Jurek Sobieniak
Adapted from Love Beer/Jurek Sobieniak
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SALSA VERDE

Print Friendly

Komentarze do “Salsa Verde

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *