Salsa Verde

 

Salsa Verde to sos, w którego skład wchodzą zioła. Brzmi banalnie, uwierzyć więc musicie, że smak tego sosu to obłęd. I nawet jeśli ktoś nie lubi zielonego, lub szczerze gardzi smakiem kolendry, wierzę mocno, że pokocha ten sos.

Przygotujcie go koniecznie. Smak ziół kapitalnie łączy się z oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki. Aby wydobyć pełnię aromatów do sosu dodajemy odrobinę cukru. I już. Umarł w butach. To mój ukochany sos. Przepadłam.

Dziś przepis na sos, jutro omlet. Będzie świeżo, wiosennie, pysznie.

Sosem możecie potraktować sałatę, awokado pokrojone w kostkę, a nawet i pierś grillowaną.

 

SALSA VERDE

SKŁADNIKI:
1 pęczek świeżej kolendry
1/2 pęczku natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 limonka
1 zielone chilli*
30 ml sosu sojowego
1 łyżka cukru
50 ml oliwy

PRZYGOTOWANIE:
Zioła myjemy, czosnek obieramy, chili pozbawiamy pestek, siekamy.
Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
Całość miksujemy na gładko.

 

5 Komentarz

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.