Sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami

CZEKOLADOWY SERNIK Z RUMOWYMI WIŚNIAMIObłędnie aksamitny i cudownie mocno czekoladowy jest ten sernik. Przygotowałam go z najbardziej kremowego sera i czekolady z malinami 70%, którą kupiłam w Lidlu.

Wcale nie jest słodki. Czuć mocną czekoladę, ciasteczkowy spód, a totalnie odjechanego charakteru nadają mu wiśnie, które wyjęłam z wiśniówki i przygotowałam a nich sos.

Polecam Wam ten przepis. Jest pyszny i prosty, a w dodatku cudownie wygląda :)

Do przygotowania tego sernika możecie użyć jakiejkolwiek gorzkiej czekolady 70%, nie musi być malinowa.

Jeśli nie macie wiśni w rumie, sos przygotujcie z normalnych (nawet mrożonych) wiśni.

Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm

SERNIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *spód
  2. 180 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
  3. 60 g masła
  4. *sernik
  5. 200 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam z Lidla, z malinami)
  6. 100 ml wiśniówki
  7. 400 g twarogu (bardzo dobrze zmielonego, kremowego)
  8. 125 g greckiego, gęstego jogurtu
  9. 2 jajka L (lub 3 M)
  10. 200 g cukru
  11. 20 g mąki pszennej
  12. *sos wiśniowy
  13. kubek wiśni z nalewki
  14. 4 łyzki cukru
  15. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  16. 5 łyżek soku z cytryny/limonki
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasteczka miksujemy, dodajemy masło, mieszamy.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciasteczkami. Formę chowamy do lodówki.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej, dodajemy wiśniówkę.
  4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę.
  5. W osobnej misce miksujemy ser z jogurtem greckim. Dodajemy żółtka oraz czekoladę. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy.
  6. Stopniowo do masy serowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
  7. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po upieczneiu studzimy, schładzamy w lodówce.
  8. Wiśnie zalewamy ok. 400 ml wody, dodajemy cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Jeśli sos jest za mało slodki, dodajemy więcej cukru.
  9. Dalej postepujemy tak jak przy robieniu kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do gorących wiśni i energicznie mieszamy.
  10. Sos nakładamy na upieczony sernik, lub podajemy osobno.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

CZEKOLADOWY SERNIK Z RUMOWYMI WIŚNIAMI

 

CZEKOLADOWY SERNIK Z RUMOWYMI WIŚNIAMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Komentarzy

  • AGA

    Świetny przepis. Na pewno wypróbuje. Równie piękny talerz do ciasta. Ciekawe gdzie można taki dostać?

  • Wanda

    Jakby to przeliczyć na blaszkę – razy 2 wystarczy?Nie mam tortownicy a przepis godny uwagi

    • Asia Matyjek

      Ten sernik piekłam w dość małej tortownicy, bo 18 cm. Normalna to ok 23 cm. Jeśli chodzi o blachę, spokojnie podwoiłabym ilość składników, nawet do 1kg twarogu. Jaką wielkość blachy ma Pani?
      A przepis jest wspaniały. Sernik idealnie kremowy :)
      Pozdrowienia!

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.