SERNIK KAJMAKOWY Z WIŚNIAMI, NA MIGDAŁOWYM SPODZIE

SERNIK KAJMAKOWY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMINie znam osoby, która nie lubiłaby krówek. Ja kocham kruche, znam też wielbicieli krówek mordoklejek :)

Dzisiejszy sernik to propozycja dla wszystkich naprawdę wielbiących słodycze, krówki, kajmak, masę krówkową, toffi, karmel itp itd… Słodycz tego ciasta postanowiłam przełamać wiśniami – nie innymi jak z wiśniówki :)

Jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Spodem mojego ciasta są migdały – płatki migdałów. Możecie też na spód wyłożyć ulubione ciastka – rozbite na krucho połączone z masłem. Jak lubicie :)

SKŁADNIKI:

* 400 g masy krówkowej (kajmakowej)

* 1 kg sera trzykrotnie zmielonego

* 4 jajka

* 3 łyżki cukru

* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

* garść płatków migdałów i masło – do tortownicy

* kilkanaście wiśni – mrożonych, świeżych lub z wiśniówki (najlepsze!)

KARMEL:*

* 100 g cukru

* 100 g wody

* 100 g śmietanki 30%

* 100 g posiekanych krówek

SERNIK KAJMAKOWY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMIPRZYGOTOWANIE:

Tortownicę nacieramy dokładnie masłem i posypujemy płatkami migdałów. Ser miksujemy z cukrem. Dodajemy pomalutku masę kajmakową, po jednym jajku oraz mąkę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Masę przekładamy do tortownicy. na wierzchu układamy wiśnie. Sernik pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę i 15 minut.

Po upieczeniu, sernik możemy polać karmelem i ozdobić płatkami migdałów. Karmel przygotowujemy w następujący sposób: wodę i cukier łączymy ze sobą na patelni na bardzo małym ogniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko. Na samym końcu dodajemy krówki – łączymy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Kiedy karmel będzie gładki, polewamy nim sernik.

* To jest już naprawdę mega słodycz, dla absolutnych wielbicieli słodkości, można więc karmel pominąć :)

Smacznego!

Asia

ps. Inspiracją był przepis ze strony whiteplate.pl

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.