Sernik mandarynkowy

SERNIK-Z-MASCARPONE-I-MANDARYNKAMI

Śmiało mogę stwierdzić, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej stało się moim sposobem na udany deser. (bo podobno sernik to nie ciasto, a deser właśnie).Wymyślanie galaretek również… Więc skoro był już sernik z galaretką Whisky, a ostatnio Wasze podniebienia starałam się podbić ciastek z galaretką kawową, dziś pora na ciasto mniej mroczne, aksamitne i orzeźwiające – sernik mandarynkowy.

Upieczenie sernika i podanie go z galaretką mandarynkową to jedno. Sernik możemy dodatkowo otoczyć masą przygotowaną z ubitej na sztywno śmietanki połączonej z mascarpone, cukrem pudrem i skórką otartą z mandarynki. Jest to jednak opcja dodatkowa. 

SERNIK MANDARYNKOWY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 10 min
SKŁADNIKI
  1. Okrągła forma do pieczenia (tortownica) o średnicy 18 cm
  2. Dwa arkusze papieru do pieczenia
  3. Drugie, większe, żaroodporne naczynie
  4. *spód
  5. 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
  6. 60 g masła
  7. *masa
  8. 500 g twarogu zmielonego trzy razy (lub gotowego do sernika)
  9. 100 g cukru pudru
  10. 3 jajka
  11. 100 ml śmietanki 30%
  12. 1 łyżka likieru Cointreau
  13. skórka otarta z mandarynki
  14. *galaretka
  15. 50 ml wody
  16. 150 ml masy mandarynkowej (zmiksowane mandarynki z puszki)
  17. łyżka soku z cytryny
  18. 2 łyżeczki żelatyny
  19. *dodatkowo (opcjonalnie)
  20. 100 ml śmietanki 30%
  21. 100 g mascarpone
  22. łyżka cukru pudru
  23. skórka otarta ze sparzonej mandarynki
  24. gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
  3. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
  5. Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodajemy łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewamy wrzątkiem). Całości nie miksujemy zbyt długo, aby masa nie napowietrzyła się.
  6. Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową.
  7. Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy drugim papierem do pieczenia.
  8. Na papier wstawiamy formę z masą serową.
  9. Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
  10. Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  11. Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
  12. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
  13. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
  14. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
  15. Mandarynki miksujemy, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  16. Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuściliśmy żelatynę.
  17. Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny (sprawdźcie opakowanie i instrukcję)
  18. Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewamy na ostudzony sernik.
  19. Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  20. Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
  21. Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem mascarpone. Jest to opcjonalne, zróbcie jeśli macie ochotę.
  22. Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksujemy na sztywno i łączymy z mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
  23. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na bokach sernika.
  24. Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady.
  25. Sernik przechowujemy w lodówce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SERNIK-MANDARYNKOWY SERNIK MANDARYNKOWY

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Sernik mandarynkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *