Sernik z galaretką Whiskey

SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY

Przepadłam sernikowo. Uwielbiam połączenia niezbyt oczywiste – na przykład połączenie prawie słodkiego sernika z nieco chrupiącym, maślanym spodem i zupełnie innej niż wszystkiej galaretki – ciut gorzkiej, bo zrobionej z Whiskey Jack Daniel’s. 

Do masy serowej dodałam czeko-śliwkę, która świetnie komponuje się z alko galaretką.

Brak mąki w masie serowej i pieczenie w kąpieli wodnej sprawiły, że sernik z galaretką Whiskey stał się aksamitny, gładki i ciut zwarty. Jest idealny. 

A.

SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. Okrągła forma do pieczenia (tortownica) o średnicy 18 cm
  2. Dwa arkusze papieru do pieczenia
  3. Drugie, większe, żaroodporne naczynie
  4. *spód
  5. 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
  6. 60 g masła
  7. *masa
  8. 500 g twarogu zmielonego trzy razy (lub gotowego do sernika)
  9. 100 g cukru pudru
  10. 3 jajka
  11. 100 ml śmietanki 36%
  12. 3 łyżki smarowidła czekoladowego (użyłam czeko-śliwki)
  13. *galaretka
  14. 50 ml wody
  15. 150 ml Whiskey
  16. 3 łyżki cukru brązowego
  17. sok z połowy cytryny
  18. 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
  3. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
  5. Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę. Nie robimy tego zbyt długo, aby masa nie napowietrzyła się.
  6. Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową.
  7. Do masy dodajemy smarowidło czekoladowe – małą łyżeczka nakładamy ją w różne miejsca.
  8. Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy drugim papierem do pieczenia.
  9. Na papier wstawiamy formę z masą serową.
  10. Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
  11. Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  12. Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
  13. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
  14. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
  15. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i cukier. Dodajemy alkohol i sok z cytryny.
  16. Tak przygotowany płyn wylewamy na ostudzony sernik.
  17. Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  18. Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
Uwagi
  1. Przygotowując galaretkę, zwróćcie uwagę na wskazówki na opakowaniu żelatyny. Użyjcie takiej ilości żelatyny lub agaru, jaka przypada na daną ilość płynu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY SERNIK Z GALARETKĄ WHISKEY

Skomentuj Janusz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.