SKRZYDEŁKA BAAARDZO CHRUPIĄCE :)

 

SKRZYDEŁKA BAAARDZO CHRUPIĄCE :)"Mamo, one są lepsze niż w KFC, zobacz jak ogryzłem kości" – powiedział Piegus zajadając się czwartym skrzydełkiem :)

Rzeczywiście, skrzydełka w tej wersji są super chrupiące, panierka choć pewnie nie najzdrowsza, to naprawdę pyszna. Do chrupiących skrzydełek upiekłam ziemniaki i zrobiłam sałatkę z pomidorów. To dobry, smaczny i dość szybki obiad, polecam.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

***do przygotowania skrzydełek***

  • skrzydełka kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek, papryka

SKRZYDEŁKA BAAARDZO CHRUPIĄCE :)*na panierkę – ciasto naleśnikowe*

  • szklanka mąki pszennej, np. mąka puszysta poznańska Lubelli
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • sól, pieprz, papryka

*przed smażeniem*

  • ponownie mąką pszenna (ok. szklanki)
  • garść ziaren sezamu
  • olej do smażenia

***pieczone ziemniaki***

    • ziemniaki
    • sól, oliwa z oliwek, zioła
 

SKRZYDEŁKA BAAARDZO CHRUPIĄCE :)PRZYGOTOWANIE:

SKRZYDEŁKA:

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem porcjujemy skrzydełka – kroimy je w zgięciu na pół.

Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem – odstawiamy na ok. 30 minut.

Przygotowujemy panierkę. Panierka powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Mieszamy więc mąkę z mlekiem, jajkiem oraz przyprawami. Umieszczamy w tak przygotowanym cieście wszystkie skrzydełka – obtaczamy je ciastem.

Rozgrzewamy oliwę. Mąkę przesypujemy do naczynia, dodajemy ziarna sezamu. Skrzydełka w cieście naleśnikowym obtaczamy w mące z sezamem i smażymy na patelni ok. 10 minut z każdej strony – do momentu aż mięso będzie usmażone w środku, a panierka będzie miała złoty kolor.

Usmażone skrzydełka możemy przełożyć do naczynia i przed podaniem podgrzać je w piekarniku.

SKRZYDEŁKA BAAARDZO CHRUPIĄCE :)ZIEMNIAKI:

Pieczone ziemniaki robię wciąż tak samo. Przepis jest prosty, a dokładną instrukcję znajdziecie TU:

W skrócie. Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy je na pół (lub ćwiartki, jeśli ziemniaki są spore), gotujemy je ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ziemniaki polewamy oliwą, dodajemy zioła, sól i zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut.

Pozdrowienia,

Asia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.