Skrzydełka w sezamie

SKRZYDEŁKA W SEZAMIE

Skrzydełka w sezamie są bardzo aromatyczne – to za sprawą marynaty, w skład której wchodzi konfitura pomarańczowa, imbir, sos sojowy  tabasco. Wszystkie te smaki świetnie się łączą. Konfitura pomarańczowa świetnie karmelizuje się podczas pieczenia, a jej smak idealnie równoważy słony sos sojowy oraz ostry imbir.

SKRZYDEŁKA W SEZAMIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
na 10 skrzydełek
  1. łyżka konfitury pomarańczowej
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 4-5 łyżek sosu sojowego
  4. łyżeczka Tabasco
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka tartego imbiru (lub marynowanego w plastrach)
  7. solidna garść sezamu
PRZYGOTOWANIE
  1. Skrzydełka dokładnie myjemy, dzielimy na części - przecinamy w miejscach zgięcia.
  2. Przygotowujemy marynatę: czosnek wyciskamy i mieszamy dokładnie z konfiturą pomarańczową, sosem sojowym, oliwą z oliwek, tabasco i imbirem.
  3. Skrzydełka dokładnie nacieramy marynatą, oprószamy solidnie sezamem i zostawiamy je w misce na ok. 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na papierze do pieczenia układamy skrzydełka, polewamy je pozostałą marynatą, posypujemy sezamem.
  7. Skrzydełka pieczemy w 200 stopniach ok. 50 minut.
  8. Powinny być bardzo chrupiące i złote.
  9. Jeśli zbyt szybko zaczną się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
Uwagi
  1. Marynata powinna mieć delikatnie słodki smak, powinniśmy czuć w niej słony sos sojowy i słony imbir.
  2. Jeśli któregoś ze smaku brakuje, dodajemy więcej składnika - wszystko wedle gustu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SKRZYDEŁKA Z IMBIREM W SEZAMIE 

1 Komentarz

Skomentuj Nashelly Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.