Śledź w oleju lnianym z cebulką

ŚLEDZI-W-OLEJU

Jeśli śledzik, to tylko w occie, śmietanie z pieczonym ziemniakiem jako dodatek lub w oleju ze sparzoną wcześniej cebulką.

Takie właśnie śledzie robi moja Mama i nie ma bez nich Świąt. Dzisiejszy przepis to przepis mojej Mamy. Oczywiście był problem z proporcjami – tak to już jest – wszystko na oko! :)

Udało się jednak i mam go i będę przechowywać i się dzielić.

A jeśli macie ochotę na przepis na śledzie w musztardzie, zapraszam!

 

ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM Z CEBULKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Filety śledzia (0,5 kg)
  2. Olej lniany
  3. Cebula (2 szt)
  4. Ocet + woda (szklanka wody + pół szklanki octu)
  5. Ziele angielskie + listek laurowy
  6. Łyżeczka cukru
  7. Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. W pierwszej kolejności oceniamy jak bardzo śledzie są słone. W zależności od tego jak intensywnie słony jest ich smak, tak długo moczymy je w zimnej wodzie. Moja Mama matiasy moczy ok 30 minut do godziny. Jeśli śledzie są bardzo słone, trzeba je moczyć nawet całą noc.
  2. Tak przygotowane śledzie kroimy na ok. 2 cm kawałki.
  3. W garnku podgrzewamy wodę z octem, cukrem, listkiem laurowym i zielem angielskim.
  4. Dodajemy cebulkę i na małym ogniu zagotowujemy całość.
  5. Cebula straci ostrość i nabierze właściwego smaku.
  6. Po ok. 10 minutach odcedzamy cebulkę na sitku.
  7. W naczyniu (słoiku) układamy warstwami śledzie i cebulkę.
  8. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  9. Całość zalewamy dobrym olejem, np. lnianym i wstawiamy do lodówki.
Uwagi
  1. Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *