Śledzie marynowane z topinamburem

Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką

Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką.
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dla 4 osób
  2. - śledź a’la matjas w zalewie solankowej 600g
  3. - topinambur 150g
  4. - olej rzepakowy tłoczony na zimno 150ml
  5. - cytryna 1 gałązka
  6. - masło 30g
  7. - czosnek 3 ząbki
  8. - rozmaryn 1 gałązka
  9. - dymka 2 pęczki
  10. - cukier 10g
  11. - pieprz młotkowany do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
  2. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy na mniejsze kawałki i karmelizujemy na maśle, dodając odrobinę cukru i soli.
  3. Topinambur dokładnie myjemy szczoteczką, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Następnie kroimy śledzia pod kątem w niewielkie plastry.
  5. Rybę mieszamy z topinamburem, cienko pokrojonym czosnkiem, sokiem z cytryny, drobno pokrojonym rozmarynem, pieprzem młotkowanym i karmelizowaną dymką.
  6. Całość zalewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
  7. Śledzia podajemy z dobrym pieczywem, posmarowanym masłem.
  8. Dekorujemy kiełkami słonecznika i pozostałą dymką.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *