Śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem

Zapraszam po przepis Darii Ładochy na:

ŚLEDZIE NA OSTRO Z OLIWKAMI, MUSZTARDĄ I ZIELONYM PIEPRZEM

Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.

ŚLEDZIE NA OSTRO Z OLIWKAMI, MUSZTARDĄ I ZIELONYM PIEPRZEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Składniki
  2. 250 g śledzi filetowanych z certyfikatem MSC
  3. 50 g zielonych oliwek
  4. kilka listków natki pietruszki
oliwa z oliwek
  5. Sos
:
  6. szalotki drobno posiekanej
  7. 1 zielona papryczka chilli drobno posiekana
  8. 15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  9. 2 łyżki musztardy
  10. 2 łyżki jogurtu greckiego
  11. 1 łyżeczka majonezu
  12. 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  13. 1⁄4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie
  2. Śledzia kroimy na paseczki wzdłuż fileta (możesz pozostawić go też w całości). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu, wylewamy go na talerz i układamy na nim śledzia. Całość posypujemy solą, skrapiamy oliwą, dekorujemy oliwkami i pietruszką.
Uwagi
  1. WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.