Śledzie po tajsku

Zapraszam po przepis Darii Ładochy na śledzie po tajsku.

Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.

Śledzie po tajsku
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 500 g śledzia z certyfikatem MSC w solance
  2. 1 szklanka mleka
  3. sok z jednej pomarańczy
  4. 1 łyżka cukru palmowego
  5. 2 łyżki sosu rybnego
  6. 1-2 łyżki sosu sojowego
  7. sok z 1 lub 2 limonek (zależy od ilości soku w limonce)
  8. 2 szalotki drobno posiekane
  9. duży pęczek kolendry
  10. 1 łyżka oleju (ja dodałam olej ryżowy)
  11. 2 papryczki chilli
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzia moczymy przez noc w mleku z sokiem z pomarańczy.
  2. Następnie wylewamy mleko, płuczemy śledzia w wodzie i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Wrzucamy do miski.
  4. Dodajemy drobno posiekane szalotki.
  5. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki i drobno posiekaną kolendrę i olej.
  6. Mieszamy całość i wlewamy do śledzi.
  7. Dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, by się przegryzł!
Uwagi
  1. WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.