ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE

ŚLEDZIE-W-MUSZTARDZIETo kolejny przepis mojej Mamy. Śledzie łączymy z musztardą (delikatesową, francuską lub chrzanową – wg gustu). a następnie przekladamy warstwami z cebulką pokrojoną w piórka. Wszystko zalewamy olejem i gotowe.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 5-6 filetów śledziowych (solonych)
  • ok. 5 łyżek musztardy (dajemy ulubioną)
  • cebula
  • olej np. rzepakowy
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • mleko – do namoczenia śledzi
 

 

ŚLEDZIE-W-MUSZTARDZIE_PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w mleku – ok. godziny, odsączamy, osuszamy, kroimy w kawałki. Śledzie łączymy z musztardą, dokładnie smarujemy każdy kawałek, odstwiamy na ok. 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka. Możemy ją sparzyć, żeby straciła swoj ostry smak. Doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

W naczyniu/słoiku na dnie układamy cebulę, nia niej układamy śledzie wraz z musztardą i zalewamy oliwą. Ponownie układamy cebulę, śledzie i zalewamy całość oliwą. Dokładamy listek laurowy i ziele angielskie.

Śledzie wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Śmacznego :)

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *