Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą

Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą

Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą na bazie czerwonego wina, karmelu, goździków, cynamonu i anyżu.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco i Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą na bazie czerwonego wina, karmelu, goździków, cynamonu i anyżu
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. - śledź a’la matjas w zalewie solankowej 600g
  2. - czerwona cebula 0,5kg
  3. - wino czerwone wytrawne – 0,5L
  4. - goździki – 10szt
  5. - laska cynamonu 1szt
  6. - anyż gwiazdki – 3szt
  7. - cukier 100g
  8. - olej 30ml
  9. - pieprz młotkowany do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
  2. W niewielkim garnku rozgrzewamy cukier i robimy karmel, następnie zalewamy go winem, dodajemy przyprawy i powoli gotujemy.
  3. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem.
  4. Lekko solimy i smażymy do momentu skarmelizowania.
  5. Gotową cebulę wrzucamy do gotującej się zalewy.
  6. Całość redukujemy aż zalewa będzie gęsta.
  7. Marynatę studzimy i wrzucamy do niej śledzie, pamiętając aby przy podaniu wyjąć goździki i anyż.
  8. Śledzia podajemy na ciemnym chlebie z masłem.
  9. Możemy udekorować cebulą z marynaty i listkami szczawiu krwistego.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “Śledzie z karmelizowaną czerwoną cebulą i korzenną marynatą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *