Smaki Wisły, Cztery Pory Roku – 12 maja 2017

Nie uwierzycie. W czasach totalnego szału, pędu, bombardowania dźwiękami i obrazami, jest takie miejsce, gdzie dosięga nas spokój. Wydawać by się mogło, że to spokój, na który nie możemy sobie pozwolić. Spokój, opanowanie, harmonia. A wszystko przeplata się z potężną wiedzą i smakiem.

Taką arcy mieszankę doznań, przeżyć, zapachów i smaków serwuje Maciek Nowicki – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Dzięki Julicie (Wrząca Kuchnia) i Ani (Czosnek w Pomidorach), mam przyjemność brać udział w cyklu warsztatów. Dziewczyny są wspaniałymi organizatorkami, zaangażowanymi od zawsze w świetne projekty. Nie mogło być więc inaczej. Światło dzienne ujrzał piękny projekt – Smaki Wisły, Cztery Pory Roku. Projekt tworzą Dziewczyny – Ania i Julita, Maciej Nowicki wraz z Norbertem i całą drużyną Muzeum Pałacu w Wilanowie.

W projekcie biorą udział szefowie kuchni, dziennikarze kulinarni oraz blogerzy.

Projekt Smaki Wisły podzielony jest na kilka etapów, a ostatnio odbył się jeden z nich:

*12 maja 2017
praca w ogrodzie | posadzimy sadzonki (warzywa, zioła)
wykład | „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin”
warsztaty | „Ryby, raki i szparagi”

Przekazuję Wam fotorelację wraz z cudownymi przepisami – rodem z XVII wieku :)

Menu_Smaki Wisły_12_05

Receptury dla kucharzy_12_05

Cudne sadzonki zapewniła firma Primavega.

Fotografie – moje oraz  Michała Falkiewicza FotoMajk.

 
#SmakiWisły
 
#VillaIntrata
 
#PałacWilanów
 

Od Autorów o Projekcie:

„Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca. Przyjęta forma działań umożliwia stworzenie projektu niczym nieskrępowanego i twórczego.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzą wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie będziemy korzystać podczas projektowych warsztatów. 

Na każde spotkanie zaplanowano: wykłady merytoryczne oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego.
Koordynacją tematyczną i komunikacyjną projektu zajmują się: Julita Strzałkowska, Anna Kosterna-Kaczmarek i Piotr Zwierzchowski.

 

 

HARMONOGRAM SPOTKAŃ

24 marca 2017
spacer po ogrodzie | „Wilanowskie założenia ogrodowe w kontekście uwarunkowań geograficznych. W starorzeczu Wisły”
spacer po ogrodzie | „Wilanowski pałac i Wisła w kontekście badań archeologicznych”

21 kwietnia 2017
praca w ogrodzie | przygotujemy grządki pod uprawy
wykład | „Mennonici – życie w zgodzie z naturą i biegiem rzeki”
warsztaty | „Mennonici – kuchnia do odkrycia”

12 maja 2017
praca w ogrodzie | posadzimy sadzonki (warzywa, zioła)
wykład | „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin”
warsztaty | „Ryby, raki i szparagi”

21 czerwca 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy pierwsze plony
wykład | „Historia ziemniaczanej bulwy”
warsztaty | „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”
piknik | nad zatoką parku wilanowskim zjemy dania przygotowane podczas warsztatów

8 września 2017
wykład + warsztaty pszczelarskie | „Cud miód – miodobranie”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Tatarskie ziele w cukrze”

29 września 2017
spacer po ogrodzie | „Ornitolog nad wodą”
spacer po ogrodzie | „Rola Wisły w transporcie płodów rolnych”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Jesień – ptactwo wodne”

17 listopada 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy ostatnie plony
wykład | „Woda na młyn – zabudowa folwarczna”
warsztaty | „Mąki, krupy i warzywa okopowe”

9 grudnia 2017
wykład | „Kuchnia humoralna”
wykład | „Apteczka”
bankiet dla uczestników projektu

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *