Śniadaniowy rozkład jazdy

kanapka z jajkiem w koszulce

Oto śniadaniowa ściągawka – inspiracje śniadaniowe na cały tydzień :)

 

Wiosna rozkochała nas w sobie na dobre. Na targach atakują nas nowalijki. Maj to bez wątpienia miesiąc szparagów. Jemy lżej i zdrowiej. Na naszych stołach królują sałaty, owoce, młode warzywa. Zapraszam po śniadaniowe inspiracje, są pyszne!

 

 

Poniedziałek: Energetyczny koktajl ze szpinakiem i bananem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Składniki na 1 duży koktajl
  2. *garść szpinaku baby
  3. *1 banan
  4. *szklanka mleka roślinnego
  5. *opcjonalnie łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Umyty szpinak miksujemy na gładko z bananem i mlekiem i roślinnym*
  2. Opcjonalnie koktajl dosładzamy do smaku miodem.
Uwagi
  1. *sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Wtorek: Koktajl z jarmużu, buraka i awokado
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki na 1 duży koktajl
  1. *garść jarmużu
  2. *pół awokado
  3. *1 ugotowany niewielki burak
  4. *szklanka soku jabłkowego
  5. *opcjonalnie łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Oczyszczony z błonek jarmuż (same listki bez zdrewniałych błonek) umieszczamy w mikserze. Dodajemy pół awokado i ugotowanego buraka (ewentualnie cieniutkie plastry surowego).
  2. Do całości dolewamy sok jabłkowy i miksujemy wszystko na gładko.
  3. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy koktajl łyżką miodu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Środa: Śniadaniowy koktajl z jaglanki, wanilii i malin
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki na 1 duży koktajl
  1. *filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
  2. *kubek mleka (roślinnego lub krowiego – zgodnie z upodobaniami)
  3. *ziarna z połowy laski wanilii
  4. *filiżanka malin
  5. *dwie łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną gotujemy (ok 20 min we wrzątku) i odkładamy filiżankę ugotowanej kaszy do miksera.
  2. Dodajemy mleko i maliny oraz ziarna wanilii (ostrym nożem kroimy laskę wanilii wzdłuż i wydobywamy ziarna).
  3. Koktajl miksujemy na gładko.
  4. Gdyby była potrzeba, dolewamy więcej mleka.
  5. Koktajl dosładzamy miodem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Czwartek: Wiejski chleb z kozim serem, pieczonymi szparagami i pesto pietruszkowym
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki dla 2 osób
  1. *4 kromki wiejskiego chleba
  2. * 4 solidne łyżki twarożku koziego
  3. * 8 szparagów (sól, pieprz, oliwa z oliwek)
  4. * pesto pietruszkowe (pęczek pietruszki, garść pestek słonecznika, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz)
PRZYGOTOWANIE
  1. Pesto pietruszkowe – listki natki pietruszki miksujemy z uprażonymi pestkami słonecznika i ząbkiem czosnku.
  2. Podczas miksowania dolewamy oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji pesto.
  3. Pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Szparagi – szparagom odcinamy zdrewniałe końce.
  5. Jeśli są grube, obieramy je, cieniutkie zostawiamy. Szparagi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  6. Przekładamy je na małą blaszkę do pieczenia ( ja użyłam foremki angielskiej marki Tala).
  7. Szparagi polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
  8. Kromki chleba smarujemy kozim serem.
  9. Dodajemy pieczone szparagi pokrojone na kawałki.
  10. Całość solidnie polewamy pesto pietruszkowym.
  11. Opcjonalnie kanapkę doprawiamy do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Piątek: Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki dla 2 – 4 osób
  1. *kubek kaszy jaglanej
  2. *2,5 kubka wody
  3. *łyżka masła
  4. *sól
  5. *pęczek szparagów (oliwa z oliwek, sól, pieprz)
  6. *solidna garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
  1. Kaszę jaglaną solidnie płuczemy na sitku (przelewamy wrzątkiem).
  2. Kaszę przekładamy do garnka i na ogniu prażymy chwilę.
  3. Dolewamy wodę, dodajemy masło i sól i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut (do wchłonięcia wody).
  4. Wszystkie składniki na salsę verde miksujemy na gładko.
  5. Szparagi płuczemy, oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce.
  6. Jeśli szparagi są grube, obieramy je ze skórki, jeśli są cieniutkie, płuczemy je tylko.
  7. Szparagi umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
  8. Po upieczeniu szparagi kroimy na kawałki, dodajemy do jaglanki i salsy verde.
  9. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  10. Migdały dodajemy do dania.
  11. Mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Sobota: Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Składniki dla 1 osoby
  2. *różne rodzaje młodych listków sałat
  3. * 1 jajko
  4. * małe pomidorki cherry (ok 5-6 sztuk)
  5. *tuńczyk w sosie własnym
  6. * młody szczypiorek
  7. *sól, pieprz
  8. *sos: oliwa z oliwek, łyżka musztardy, łyżka octu jabłkowego, łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Sałaty myjemy, osuszamy, mieszamy z sosem (sos przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je roztrzepujemy).
  2. Wymieszane z sosem listki sałat przekładamy na talerz.
  3. Dokładamy pokrojone pomidorki (krajalnica OXO jest w tym przypadku nieoceniona) , tuńczyka w kawałkach i jajko na twardo.
  4. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Niedziela: Kanapka z jajkiem w koszulce
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki dla 1 osoby
  1. *2 kromki chleba z żurawiną lub śliwką
  2. *2 łyżki serka z chrzanem
  3. *1 jajko
  4. *szparagi lub pomidorki (pieczone dla dodatkowego efektu smakowego)
  5. *sól morska/świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Kromki chleba smarujemy serkiem z chrzanem.
  2. Aby przygotować jajko w koszulce wystarczy prosty patent – do słoika wkładamy przeźroczystą folię spożywczą.
  3. Przytrzymujemy folię i do słoika z folią wbijamy jajko.
  4. Folię zwijamy.
  5. Folię z jajkiem w środku zanurzamy w garnuszku z wrząca wodę.
  6. Trzymamy folię z jajkiem zanurzonym we wrzątku 3 minuty.
  7. Po tym czasie delikatnie oddzielamy folię od jajka – robi się to bez żadnego problemu.
  8. Jajko przekładamy na kanapkę.
  9. Do tak przygotowanej kanapki możemy dodać pieczone szparagi lub pomidory i ukochane zioła.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
koktajl ze szpinaku i banana koktajl z jarmużu i buraka koktajl z jaglanki, malin i wanilii 4. Wiejski chleb z kozim serem, pieczonymi szparagami i pesto pietruszkowym Kasza jaglana z salsą verde, szparagami i migdałami Sałatka z jajkiem i tuńczykiem kanapka z jajkiem w koszulce

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.