Domowy sos barbecue

sos bbq

Sos BBQ to podstawa grillowania. Można przyprawiać nim mięso (warzywa też!), może być dodatkiem do gotowych potraw. Świetnie smakuje z frytkami.

Sos BBQ można przygotować na wiele sposobów. Czasami tworzy go połączenie pomidorów i sosu Worcestershire. Innym razem przygotować możecie go ze śliwek. Ja postawiłam na… kawę. Oraz imbir, kardamon i jeszcze kilka innych składników, których połączenie bardzo mnie zaskoczyło. Wolno gotowany sos, z minuty na minutę zmieniał zapach i konsystencję. Po godzinie miałam w garnku najpyszniejszy sos, który wykorzystałam jako marynatę do udek kurczaka. Był też dodatkiem do całego dania, o którym więcej jutro :)

Zróbcie sos BBQ, to płynne złoto.

 

 

SOS BBQ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 30 min
SKŁADNIKI
  1. 15 g imbiru (ok. 2 cm obranego)
  2. 1 łyżeczka nasion kardamonu
  3. 3 ząbki czosnku czosnku
  4. 1 listek laurowy
  5. 3 łyżki oleju roślinnego
  6. 1 niewielka cebula
  7. 100 g cukru
  8. 100 ml octu z czerwonego wina
  9. 100 ml soku pomarańczowego
  10. 70 ml sosu Worcester
  11. 70 ml kawy (z poprzedniego dnia)
  12. 3 łyżki miodu
  13. szklanka keczupu (lub dobrej pasty pomidorowej)
  14. 100 g pomidorów bez skórki (z puszki)
  15. sól + pieprz (na koniec, do smaku)
PRZYGOTOWANIE
  1. Imbir obrać i razem z nasionami kardamonu, czosnkiem i listkiem laurowym utrzeć w moździerzu.
  2. Rozgrzać w sporym garnku olej roślinny i podsmażyć na nim cebulę (pokrojoną w kostkę).
  3. Dodać pastę z moździerza oraz cukier.
  4. Zgasić octem, sokiem pomarańczowym, sosem Worchester i kawą.
  5. Zagotować, dodać miód i keczup oraz pomidory, a następnie ok. 1 godziny gotować na średnim ogniu cały czas mieszając.
  6. Sos zgęstnieje.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Przed przelaniem sosu do słoików, można przetrzeć go przez sitko.
Uwagi
  1. Przepis pochodzi z książki: "Grilluję, bo lubię" Torsten Hulsmann
  2. Z otrzymanych składników otrzymamy dwa słoiku (2x po ok. 200 ml ) sosu.
  3. Imbir, kardamon, czosnek i listek, przed ucieraniem w moździerzu, warto podzielić na mniejsze części.
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hulsmann
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hulsmann
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
sos bbq

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.