FILM – świąteczna tarta z lemon curd i bezą

świąteczna tarta z lemon curd i bezą

Świąteczna tarta pachnie masłem, cynamonem i goździkami. Spód tarty to cudownie kruche ciasto z mąki Lubella, masła, cukru i cynamonu. Tarta skrywa w sobie krem cytrynowy pachnący goździkami i delikatną bezę. To super świąteczna propozycja. Łapcie przepis :)

*Realizacja filmu – Robert Danieluk

świąteczna tarta z lemon curd i bezą

Tarta z lemon curd i bezą
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *forma do tarty o średnicy 24 cm
ciasto kruche
  1. 300 g mąki Lubella
  2. 200 g masła
  3. 100 g cukru
  4. łyżeczka cynamonu
  5. 300 g kremu cytrynowego
  6. 4 białka
  7. 160 g cukru
PRZYGOTOWANIE
  1. Aby przygotować kruche ciasto łączymy ze sobą mąkę Lubella, pokrojone na kawałki masło, cukier i cynamon.
  2. Ciasto szybko zagniatamy i wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach - na złoty kolor.
  4. Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem cytrynowy.
  5. Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier.
  6. Sztywne białka przekładamy do rękawa cukierniczego.
  7. Białka nakładamy na cytrynowy krem.
  8. Całość zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Uwagi
  1. Cały proces przygotowania kremu cytrynowego znajdziecie pod linkiem we wstępie.
  2. Przygotowując krem, dorzućcie do garnuszka 5 goździków, a na koniec wyjmijcie je :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Cały proces przygotowania kremu cytrynowego znajdziecie pod linkiem we wstępie.
Przygotowując krem, dorzućcie do garnuszka 5 goździków, a na koniec wyjmijcie je :)

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.