Świąteczny sernik ciasteczkowy i grzane wino

Tuż pod koniec roku wkrada się do naszego życia zapach jedyny w swoim rodzaju. To zapach cytrusów, które tryskają olejkami eterycznymi podczas obierania ich ze skórki. To cynamon i imbir podgrzewany w garnuszku wraz z kompotem czy herbatą. To goździki, które uwalniają swój sekretny zapach kiedy tylko przebijamy nimi pachnącą skórkę pomarańczy.

Tak moi kochani pachnie zima, tak pachną Święta – najpiękniejsze na świecie – Święta Bożego Narodzenia.

Kiedy byłam malutka, moja Mama podczas obierania mandarynek, pomarańczy czy cytryny, brała obraną z owoców skórkę i wcierała ją w dłonie. Widziałam pryskający w powietrzu zapach, a Mamy skóra pachniała obłędnie. Mama robi tak do dziś, a i ja tej przyjemności odmówić sobie nie mogę. W moim domu pachnie już Świętami. Goździki rozkochały w sobie pomarańczę i czarują już leżąc rozkosznie w różnych miejscach w domu. Cynamon i przyprawa do piernika lądują w każdym napoju i daniu. Dodaję te magiczne przyprawy i do kawy i do herbaty i do jaglanki i do ciasta do naleśników. Dodaję je też do kaczych piersi i gęstych, mięsnych sosów.

Tak pachnie w moim domu grudzień, tak pachnie świąteczny czas.

To czas pięknych zapachów, przypraw, cytrusów, ciasteczek. To czas miłości i spokoju.

Rozcierajcie w dłoniach goździki, pocierajcie dłonie skórkami cytrusów. Kochajcie się, pieczcie serniki, pijcie wino. To piękny czas <3

Świąteczny sernik ciasteczkowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ***forma okrągła z odpinanym rantem o średnicy 18-20 cm
  2. ***papier do pieczenia
***ciasto kruche
  1. 150 g mąki pszennej
  2. 100 g masła
  3. 50 g cukru
  4. 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika Kamis
  5. ***masa serowa
  6. 1 kg twarogu na sernik
  7. 1 szklanka cukru
  8. 2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej
  9. 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis
  10. 1 łyżeczka imbiru mielonego Kamis
  11. 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  12. 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
  13. 6 niewielkich jajek
  14. 4 solidne łyżki śmietany 18%
  15. ***dodatkowo
  16. 20 pierniczków
  17. świeża żurawina
Przygotowanie
  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. W mikserze lub ręcznie zagniatamy ciasto kruche.
  3. Szybko łączymy ze sobą mąkę, masło, cukier i przyprawę do piernika Kamis.
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Dno foremki wylepiamy ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
  6. Podpieczone dno odstawiamy.
  7. Do misy miksera przekładamy twaróg.
  8. Do sera dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i zaczynamy miksować na wolnych obrotach.
  9. Dodajemy śmietanę i wbijamy jajka – po jednym, stale miksując.
  10. Kiedy wszystkie składniki połączą się, wylewamy je na podpieczone dno.
  11. Sernik wkładamy do piekarnika do 180 stopni na 30 minut.
  12. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 1,5 godziny – do suchego patyczka.
  13. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy.
  14. Sernik studzimy stopniowo i całkowicie.
  15. Ostudzony sernik wyjmujemy z piekarnika. Jeśli wciąż nie będzie zwarty, można wstawić go lodówki.
  16. Wierzch sernika ozdabiamy pokruszonymi pierniczkami i świeżą żurawiną.
Uwagi
  1. *Jeśli użyjemy tortownicy o średnicy 18-20 cm, sernik będzie bardzo wysoki, stąd wydłużony jego czas pieczenia.
  2. *Jeśli użyjemy większej tortownicy, możemy skrócić czas pieczenia.
  3. *Zawsze należy piec ciasto do suchego patyczka – wystarczy do ciasta włożyć długi patyczek. Jeśli wyjęty będzie miał na sobie surowe ciasto, należy nadal je piec.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Grzane wino
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. butelka wina czerwonego wytrawnego
  2. pomarańcza
  3. mniej niż pół kubka miodu
  4. 1 opakowanie przyprawy do grzańca Kamis
  5. gałązka rozmarynu
  6. garść świeżej żurawiny
PRZYGOTOWANIE
  1. Wino wlewamy do rondelka.
  2. Pomarańczę szorujemy, parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry, lekko wyciskamy, dodajemy do wina.
  3. Do wina dodajemy również żurawinę i gałązkę rozmarynu.
  4. Kiedy wszystko lekko się podgrzeje, dodajemy miód oraz przyprawę do grzańca, mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy do smaku.
  5. Wino trzymamy na malutkim ogniu przez ok 10 minut (nie dopuszczamy do wrzenia).
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.