Świąteczny tort bezowy

Świąteczny tort bezowy z kremem piernikowym i konfiturą z pomarańczy.

Świąteczny tort bezowy z kremem piernikowym i konfiturą z pomarańczy.

Świąteczny tort bezowy z kremem piernikowym i konfiturą z pomarańczy.

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

#beza

 

 

Świąteczny tort bezowy z kremem piernikowym i konfiturą z pomarańczy.
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 -8 osób)
  2. - 10 białek
  3. - 440 g cukru
  4. - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. - 1 łyżka octu
krem
  1. - 200 g śmietany kremówki 36%
  2. - 200 g mascarpone
  3. - 4 łyżki cukru pudru
  4. - 1 łyżka przyprawy do piernika
  5. - 6 łyżek konfitury z pomarańczy
  6. - dodatkowo do ozdoby: posiekana czekolada, posiekane pierniczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Białka ubijamy na sztywno partiami dodając cukier.
  2. Białka najlepiej ubijać w metalowej misce.
  3. Kiedy na początku ubijania zaczną się pienić, małymi partiami dodajemy cukier.
  4. Ubijanie 10 białek i 440 g cukru może nam zająć nawet 15 minut.
  5. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę octu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (termoobieg).
  8. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia z ubitego białka formujemy okręgi. Jeden spód powinien być większy, kolejne mniejsze.
  9. Z 10 białek uformujemy 3-4 okręgi.
  10. Obie blachy wstawiamy do piekarnika.
  11. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezy jeszcze na 2 godziny. W sumie bezy powinny suszyć się 2,5 godziny.
  12. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do ostygnięcia (2-3 godziny, a można i na całą noc jeśli bezy piekliśmy wieczorem).
  13. W dniu podania tortu schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  14. W trakcie ubijania dodajemy do niej cukier puder.
  15. Kiedy będzie ubita dodajemy mascarpone i przyprawę do piernika.
  16. Tak przygotowaną masę przechowujemy w lodówce.
  17. Przed podaniem na każdy blat bezy nakładamy konfiturę pomarańczową, a na konfiturę krem piernikowy.
  18. Na spód bezy nakładamy kolejny blat i ponawiamy czynność.
  19. Całą bezę dodatkowo możemy oprószyć posiekaną czekoladą lub posiekanymi piernikami.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Świąteczny tort bezowy z kremem piernikowym i konfiturą z pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.