Szarlotka Marii Iwaszkiewicz

Szarlotka

“Na początku uwaga dla pedantów: nazywam szarlotką każdą słodką potrawę, zimną lub gorącą, w skład której wchodzą jabłka i ciasto. Wiem, że nie jest to ścisłe, ale uprości sprawę” –  Maria Iwaszkiewicz “Gawędy o jedzeniu” z 1967 roku.

:)

Szarlotka Marii Iwaszkiewicz jest bardzo prosta do przygotowania – jest konkretna, elegancka i dobrze skrojona, dokładnie tak jak marynarka Jej marynarka. Tak właśnie wyobrażam sobie Marię Iwaszkiewicz kiedy czytam o Niej i Jej przepisy.

Ciasto ma w sobie wszystko to, co każda, porządna szarlotka mieć powinna. Jest krucha, ciasto pachnie masłem, a jabłuszka cynamonem. Jest pyszna…

SZARLOTKA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
40 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
CIASTO
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 150 g zimnego masła
  3. 75 g cukru drobnego
  4. 2 żółtka
JABŁKA
  1. 5 sporych jabłek
  2. pół kubka cukru
  3. łyżka cynamonu
  4. łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka i cukier.
  2. Ciasto szybko zagniatamy.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Na papier wykładamy cienką warstwę ciasta – spód oraz brzegi. Pozostałe ciasto chowamy do lodówki.
  5. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach na lekko brązowy kolor.
  6. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w niewielkie, dowolne kawałki.
  7. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, cukier cynamon.
  8. Przesmażamy całość ok. 10- 15 minut.
  9. Tak przesmażone jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  10. Wyjmujemy pozostałe ciasto. Cienkie kawałki ciasta lub paski układamy na jabłkach.
  11. Całe ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Uwagi
  1. Do upieczenia szarlotki użyłam blaszki okrągłej o średnicy 20 cm.
  2. Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ 9/2014.
Adapted from Maria Iwaszkiewicz "Gawędy o jedzeniu" 1967 r.
Adapted from Maria Iwaszkiewicz "Gawędy o jedzeniu" 1967 r.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Szarlotka-Marii-Iwaszkiewicz

 

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.