Szaszłyk z karkówki

szaszłyki z karkówki z tabule

 

Tak sobie myślę, że szaszłyk to trochę śmieszne słowo. Szaszłyk przewija się przez całe moje życie, a to za sprawa Taty, który jest Szaszłykowym Mistrzem.

Tata szaszłyki przygotowuje od zawsze. Wybiera najlepsze mięso, marynuje je i piecze. Kiedy mieszkaliśmy w Szczecinie czy Policach, Tata szaszłyki piekł w piekarniku. Teraz w Rościnie mamy raj – jest grill i jest miejsce na ognisko. Uraczyła nas więc Tata najlepszymi szaszłykami z ogniska.

Podobno najlepszy i najoryginalniejszy szaszłyk składa się z samego mięsa. Może i tak. Szczerze jednak mówiąc nie wyobrażam sobie szaszłyka bez cebuli, która wspaniale otula mięso, a pieczona smakuje najlepiej!

Szaszłyk z karkówki podaliśmy z tabule i ogórkami małosolnymi. Raj.

Sierpniu, nie kończ się…

SZASZŁYKI Z KARKÓWKI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. na 4 długie szpikulce ok. 1 kg karkówki
  2. 4 cebule
marynata
  1. główka czosnku
  2. oliwa z oliwek - ok. 10 łyżek
  3. 2 łyżki miodu
  4. 2 łyżki sosu sojowego
  5. sól, pieprz, papryka - do smaku
  6. ulubione zioła - majeranek, cząber, rozmaryn
  7. opcjonalnie - chili
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso myjemy, kroimy w pożądane kawałki, można je lekko rozbić. Przekładamy do miski.
  2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
  3. Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na dobę do lodówki (minimum 12 godzin).
  4. Przed pieczeniem/grillowaniem, wyjmujemy mięso z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
  5. Cebulę kroimy w grube plastry.
  6. Na szpikulce nabijamy naprzemiennie mięso i cebulę.
  7. Mięso pieczemy na grillu/w ognisku - ok. 30 minut (w zależności od grubości mięsa). Obracamy szaszłyki co jakiś czas, aby całość równo się upiekła.
  8. Jeśli używamy piekarnika, szaszłyki pieczemy w 180 stopniach od 40 do 60 minut od czasu do czasu obracając je.
Uwagi
  1. marynowanie mięsa: minimum 12 godzin, najlepiej doba
  2. pieczenie w 180 stopniach: od 40 do 60 minut (w zależności od grubości mięsa)
  3. pieczenie na grillu/ognisku - od 30 do 40 minut (w zależności od grubości mięsa)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
szaszłyki_ognisko. szaszłyki z karkówki pieczonej w ognisku szaszłyki z karkówki w marynacie 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *