SZASZŁYKI Z BRZOSKWINIĄ

szaszłyki z brzoskwinią

Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Tak jak pasztet najbardziej smakuje mi z powidłami, kaczkę uwielbiam z żurawiną, polędwiczkę lubię w sosie z dodatkiem wiśni, tak do piersi z kurczaka pasuje ananas czy brzoskwinia. Dziś przepis szybki, prosty, ukochany przez dzieci i bardzo smaczny. Szaszłyki z brzoskwinią. Idealne są z sosem przygotowanym z syropu z brzoskwiń i śmietany, podane z ryżem jaśminowym czy też pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Do marynaty, w której smaku nabierało mięso dodałam sos z Marks & Spencer z mango, chilli i kolendrą. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie do marynaty dorzucić po prostu kawałeczek posiekanej papryczki chilli oraz kilka posiekanych gałązek kolendry.

 

SKŁADNIKI:

* 2 piersi z kurczaka

* puszka brzoskwiń w syropie

* MARYNATA: sól, pieprz, połowa soku z brzoskwiń, sos z M&S* (sos z mango, kolendrą i chilli) lub gałązka kolendry, ćwierć papryczki chilli

* SOS: 200 g śmietany 18%, druga połowa syropu z brzoskwiń, sól, pieprz- do smaku, łyżka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, posiekana kolendra- jeśli ktoś lubi.

*PRZYGOTOWANIE

Piersi z kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam na kwadratowe kawałki. Przygotowałam marynatę- z puszki brzoskwiń odlałam syrop, dodałam do niego sos z M&S (Wy szaszłyki z brzoskwinią możecie po prostu dodać posiekaną papryczkę chilli oraz kolendrę- jeśli lubicie), dodałam sól i pieprz i wymieszałam całość. Następnie zalałam marynatą kurczaka i odstawiłam do lodówki na kilka godzin (ok 2, 3 godz.) Patyczki do szaszłyków namoczyłam w wodzie, tak aby przy pieczeniu nie spaliły się. Pokroiłam brzoskwinie na kawałki- połówkę kroiłam na cztery części. Naprzemiennie nadziałam patyczki kurczakiem i brzoskwnią. Całość oblałam pozostałą marynatą.

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.

W międzyczasie w garnuszku podgrzałam resztę syropu oraz uważając, by sos się nie zważył, dodałam śmietanę. Podgrzałam wszystko. Dodałam łyżkę musztardy, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Szaszłyki piekłam w piekarniku ok 20 min- do czasu przyrumienienia się brzoskwiń i mięsa.

Danie wyszło bardzo delikatne z ciut słodką nutą.

Pozdrowienia :)
Asia

3 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.