Szaszłyki z kurczaka w sosie z masła orzechowego

szaszłyki z kurczaka

To nie pierwszy raz, gdy po powrocie z pracy miałam 30 minut na przygotowanie obiadu.

Takie to czasy, czyste wariactwo. Zakupy robię w biegu, w biegu pędzę do domu i w biegu przy grach stoję. Nie powinno tak być. No ale jest. Więc skoro wariactwo i gonitwa wszędzie, niech chociaż posiłki będą na siedząco. 

Ten przepis jest prosty jak konstrukcja cepa. Trzeba oczyszczone piersi zamarynować, a do piersi przygotować sos. Oczywiście, że najlepszy sos jest z domowego masła orzechowego. Jednak ja użyłam masła kupionego w sklepie ekologicznym. Satay z kurczaka to kawałki mięsa nabijanego na patyk jak harmonijka – taka falbanka, lecz możecie też zwyczajnie zrobić szaszłyki. Nazwa naprawdę nie jest ważna. Ważny jest smak :)

Polecam gdzieś w szufladzie czy na półce spiżarni przechowywać słoik takiego masła. A dodatkowo (do marynaty) polecam zawsze mieć pod ręką: sos sojowy, sos teryiaki, inne, dobre sosy orientalne. To w nich najczęściej marynuję piersi kurczaka. To naprawdę dobry sposób na konkretny smak mięsa.

Szaszłyki z kurczaka w sosie z masła orzechowego
Napisz recenzję
Drukuj
na 4 szaszłyki
  1. 4 długie patyczki
  2. 2 piersi kurczaka
  3. 6 łyżek sosu sojowego
  4. 10 łyżek sosu teryiaki
  5. sól, pieprz, słodka papryka
  6. 2 ząbki czosnku
  7. sok z połowy limonki
  8. olej z orzechów lub oliwa - do posmarowania patelni grillowej
sos
  1. 4 łyżki masła orzechowego
  2. mała szalotka (lub cebulka)
  3. 2 łyżki oleju
  4. 100 ml śmietanki słodkiej (lub mleka kokosowego)
  5. sól, pieprz
  6. dodatkowo ewentualnie mała papryczka chilli
  7. sok z połowy limonki
dodatkowo
  1. granat
  2. kolendra (ewentualnie inna ulubiona zielenina)
PRZYGOTOWANIE
  1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w cieniutkie (0,5 cm paseczki). Kroimy tak dwie piersi, mięso przekładamy do miseczki.
  2. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, paprykę, posiekany czosnek, sos sojowy, sos teryiaki i sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy na tyle ile się da :)
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy szalotkę, dodajemy chili (opcjonalnie) i masło orzechowe.
  4. Całość mieszamy i podlewamy śmietankę - konkretnie mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.
  5. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać więcej śmietanki lub wody.
  6. Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  7. Aby przygotować szaszłyki z kurczaka (satay) na każdy patyczek nakładamy kurczaka.
  8. Nabijamy go jak harmonijkę i dokładamy kolejny plaster mięsa.
  9. Plasterki mięsa nabijamy jeden przy drugim.
  10. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją oliwą i grillujemy patyczki z kurczakiem - ok. 3 minut z jednej strony i 2 minut z drugiej.
  11. Mięso musi być złote i oczywiście upieczone w środku.
  12. Satay - szaszłyki z kurczaka podajemy na sosie orzechowym z ziarnami granata i kolendrą (lub innym ziołem, sezamem, orzechami itp)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 szaszłyki z kurczaka szaszłyki z kurczaka

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *