Szparagi z ziołami i cytryną

szparagi

Zapiekane szparagi z ziołami i cytryną to szybka przekąska, lekkie, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. To mój ulubiony sposób na szparagi, który z całego serca polecam!

SZPARAGI ZAPIEKANE Z CYTRYNĄ I ZIOŁAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. zielone szparagi
  2. garść świeżego rozmarynu
  3. cytryna
  4. ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
  5. sól morska
PRZYGOTOWANIE
  1. Szparagi dokładnie myjemy, płuczemy główki, w których może być ziemia.
  2. Odcinamy ich zdrewniałe, białe końce.
  3. Szparagi wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, kroimy ją na plasterki.
  5. Zioła siekamy.
  6. Szparagi polewamy oliwą z oliwek, dodajemy zioła i plastry cytryny.
  7. Całość oprószamy solą. Mieszamy wszystko, żeby smaki się przegryzły.
  8. Szparagi pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, co jakiś czas je mieszając.
Uwagi
  1. Inspiracją do przygotowania zapiekanych szparagów był KukBuk.
Adapted from KukBuk
Adapted from KukBuk
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *