Szybka tarta francuska ze szparagami

TARTA FRANCUSKA Z RICOTTĄ, SZPARAGAMI, CUKINIA I SUSZONYMI POMIDORAMIWarto mieć w lodówce arkusz gotowego ciasta francuskiego. Jest produktem bardzo dobrze sprawdzającym się w sytuacji kryzysowej, kiedy np. wpadną do nas niespodziewani goście.

Można z niego wyczarować szybką słodkość – wystarczy oprószyć je cukrem, cynamonem, zwinąć, pokroić w ślimaczki i zapiec. Można też przyrządzić z ciasta francuskiego pyszną i szybką słoną tartę. A skoro sezon na szparagi w pełni, niech to będzie szybka tarta francuska z ricottą, szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami.

Całość przygotujecie w 20-25 minut.

Powodzenia!

Ten i inne pyszne przepisy znajdziecie w najnowszym numerze Magazynu SMAQ.

SZYBKA TARTA ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. arkusz ciasta francuskiego
  2. 200 g ricotty
  3. szparagi
  4. cukinia
  5. ok. 5 pomidorów suszonych
  6. masło
  7. sól morska
  8. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty lub prostokąty – jak kto woli.
  2. Ciasto nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Zapiekamy je na złoty kolor – ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  4. W tym czasie ricottę doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki ścieramy z niej długie i cienki wstążki. Wstążki cukinii rumienimy na patelni, na maśle kilka minut.
  6. Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe, białe końce i również podsmażamy na maśle – ok. 7 do 10 minut. (jeśli są grube, obieramy je ze skóry)
  7. Na upieczone ciasto nakładamy ricottę.
  8. Dodajemy zwinięte wstążki cukinii, szparagi oraz pokrojone suszone pomidory.
  9. Całość oprószamy sola i świeżo mielonym pieprzem.
  10. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

TARTA FRANCUSKA Z RICOTTĄ, SZPARAGAMI, CUKINIA I SUSZONYMI POMIDORAMI

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *