Szybki krem z kalafiora

Ale mam fajny przepis dla Was! Robię ten krem już kolejny raz. I robię go zawsze kiedy jestem w czarnej… otchłani z obiadem…

Karol uwielbia tę zupę  namiętnie dodaje do niej oliwę truflową. Szybki krem z kalafiora podaję z grzanką.

I właśnie… Szybki krem z kalafiora jest na serio szybki i bezproblemowy. Lecz skrywa w sobie pewien sekret. Sekretem jest podsmażony kalafior, który zmienia swój smak w orzechowy. Przeczytajcie przepis i zróbcie ten krem – zdziwicie się jak bardzo jest prosty i pyszny. Smacznego :)

asia

Szybki krem z kalafiora
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *3 porcje
  2. 5 łyżek oliwy z oliwek
  3. pół kalafiora
  4. 3 niewielkie ziemniaki
  5. 4 kubki bulionu lub wody*
  6. łyżeczka soli
  7. łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę.
  2. Wrzucamy pokrojonego na niewielkie kawałki kalafiora i solidnie go podsmażamy.
  3. Kalafior powinien ładnie pachnieć i być brązowy - cudnie zrumieniony (ok 15-20 min smażenia)|
  4. Do podsmażonego kalafiora dodajemy obrane, umyte i pokrojone niedbale ziemniaki.
  5. Przesmażamy całość ok 5 minut i zalewamy wodą.
  6. Warzywa gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, solimy.
  7. Zupę miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy wody.
  8. Gotową zupę oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Uwagi
  1. *jeśli nie mam gotowego bulionu, zalewam warzywa wodą i dodaję ekologiczną kostkę rosołową lub ekologiczną przyprawę do rosołu
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.