Szynka pieczona z jabłkami

 

PIECZONA-SZYNKA-Z-JABŁKAMI

Mam w swoim notesie przepisy mojego Taty na marynaty do mięs. Tata jest Mistrzem pieczeni!

Moją szynkę marynowałam dobę, a następnie upiekłam ją z jabłkami. Powstały z jabłek i marynaty sos przetarłam przez sitko i gotowałam. Dzięki temu uzyskamy pyszny sos do aromatycznej, jabłkowej szynki.

Szynkę pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa w 190 stopniach.

Do szynki idealnie pasuje organiczne wino TN TINTO 2013, Partida Creus.

SZYNKA PIECZONA Z JABŁKAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ok. 1 kg dobrej jakości, ekologicznej szynki*
  2. sos sojowy
  3. miód
  4. ok 2 cm korzenia imbiru
  5. sól
  6. pieprz
  7. słodka papryka
  8. czosnek niedźwiedzi/majeranek (moze być i jedno i drugie)
  9. główka czosnku
  10. 2 soczyste i kruche jabłka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia.
  2. Małym nożem robimy niewielkie nacięcia w mięsie.
  3. Całe mięso nacieramy solą, pieprzem, tartym imbirem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Następnie ponownie nacieramy mięso sosem sojowym i miodem.
  4. W nacięcia wkładamy kawałki ząbków czosnku.
  5. Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Jesli nam się uda, możemy kilka razy przewrócić je, tak by dokładnie wszystko się wymieszało.
  6. Przed pieczeniem wyjmujemy szynkę z lodówki (dobrze jest gdy ma temp. pokojową), rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  7. Przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego.
  8. Dookoła mięsa układamy ćwiartki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek.
  9. Szynkę pieczemy godzinę (godzina na każdy kilogram mięsa).
  10. Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego.
  11. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć.
  12. Marynatę wraz z jabłkami wlewamy na sitko, które stawiamy na garnku. Łyżką przecieramy marynatę i jabłka. Sos gotujemy ok. 10 minut.
  13. Szynkę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem.
Uwagi
  1. * Jeśli chodzi o proporcje przypraw, to nigdy nie trzymam się ich kurczowo. Daję wszystkiego po kilka łyżek, porządnie nacieram mięso, tak aby przyprawy dotarły w jego każdy centymetr.
Adapted from Apoloniusz Dworakowski
Adapted from Apoloniusz Dworakowski
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
SZYNKA PIECZONA SZYNKA-PIECZONA-Z-JABŁKAMI

SZYNKA-Z-IMBIREM-I-JABŁKAMI

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *