TAGLIATELLE AGLIO OLIO

Szybko, prosto, aromatycznie i pysznie – tak było wczoraj na naszych talerzach. Czosnek, dobra oliwa, papryczka chilli i świetny makaron z Lidla (z dodatkiem chilli). A na koniec garść zielonej pietruszki. To było to, czego na szybko potrzebowałam.

Polecam :)  

SKŁADNIKI (na 2 osoby):

TAGLIATELLE AGLIO OLIO

  * ok. 150-200 g makaron (np. tagliatelle, spaghetti, linguine) – użyłam tagliatelle z chilli z Lidla, jest super

  * 3-4 łyzki oliwy z oliwek

  * 3 ząbki czosnku

  * papryczka chilli

  * sól

  * natka pietruszki

  * parmezan

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę  z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz chilli. Podsmażamy chwilę, aż oliwa zacznie pachnieć czosnkiem i papryczką. Nie możemy dopuścić do spalenia czosnku, ponieważ będzie gorzki, a cała potrawa nie do uratowania.

TAGLIATELLE AGLIO OLIO

 

Do czosnku i chilli dodajemy ugotowany makaron. Solimy całość i mieszamy do połączenia sie smaków. Oliwa wraz z czosnkiem i chilli powinna oblepić cały makaron. Na koniec dodajemy garść umytej, osuszonej i posiekanej pietruszki – mieszamy wszystko.

Makaron przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. 

Smacznego!

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *