Tagliatelle aglio, olio e peperoncino

 

AGLIO-OLIO

Dla niektórych aglio olio to najulubieńszy makaron i podobno mogą jeść go codziennie. Wcale się nie dziwię!

Aromatyczny czosnek, najlepszej jakości oliwa z oliwek i ostre peperoncino to trójkąt idealny. Świetnie z nimi dogaduje się pietrucha, która delikatnie łagodzi ale i orzeźwia smak. Kapitalnie do całości pasuje naturalne, włoskie wino Giacomo Fenocchio – Langhe Nebbiolo 2013. 

Tagliatelle aglio, olio i peperoncino w połączeniu z naturalnym winem, które poleca WinoBlisko to kwintesencja prostoty zamknięta w pełni smaków i aromatów. Będziecie zadowoleni.

Smacznego :)

A.

TAGLIATELLE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
5 min
GOTOWANIE
5 min
CAŁKOWITY CZAS
10 min
PRZYGOTOWANIE
5 min
GOTOWANIE
5 min
CAŁKOWITY CZAS
10 min
SKŁADNIKI
  1. *składniki dla dwóch osób
  2. ok. 150 g makaronu tagliatelle (lub spaghetti, jak wolicie)
  3. 10 łyżek oliwy z oliwek
  4. 5 ząbków czosnku
  5. 1 ostra papryczka (lub 4 suszone malutkie)
  6. pół pęczka pietruszki
  7. sól
  8. świeży parmezan
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go, odstawiamy.
  2. Czosnek obieramy, siekamy.
  3. Pietruchę myjemy, siekamy.
  4. Papryczkę myjemy, usuwamy z niej pestki, drobno kroimy.
  5. Jeśli używacie małych, suszonych papryczek, rozetrzyjcie je i odłóżcie.
  6. Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię, podgrzewamy. Dodajemy papryczkę i czosnek.
  7. Kiedy czosnek zacznie pachnieć (po chwili), dodajemy makaron i mieszamy całość.
  8. Każda wstążka makaronu powinna pokryć się oliwą.
  9. Dodajemy posiekaną pietruchę, solimy do smaku, mieszamy chwilę całość.
  10. Gorący makaron przekładamy na talerz. Dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i płatki parmezanu.
Uwagi
  1. Nie możemy dopuścić do spalenia czosnku. Czosnek nie może być brązowy. Będzie wtedy gorzki, a całe danie niejadalne.
  2. Jeśli czosnek zbyt szybko zacznie się zrumienić, przed dodaniem makaronu na patelnię, usuńcie go. Oliwa i tak będzie nim pięknie pachniała.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 AGLIO_OLIO_NEBBIOLO AGLIO-OLIO-E-PEPERONCINO

4 Komentarzy

  • Di

    Właśnie spróbowałam. Pychota !!!

  • Janek.Z

    Pyszne, szybkie danie?
    Pierwszy raz je wykonywałem, jest proste w wykonaniu.
    Moim skromnym zdaniem -10/10?
    Dobrze łączy się z domową wodą smakową(przepis na blogu) z arbuzem i rozmarynem.
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.?

Skomentuj Janek.Z Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.