Tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym

 TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

 

 

Podobno w kuchni azjatyckiej najwięcej czasu zajmuje przygotowanie produktów do gotowania – obieranie, czyszczenie i siekanie. Samo gotowanie zajmuje chwilę. Coś w tym jest, jednak i tak uważam, że ugotowanie tej zupy zajmuje chwilę. 

Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym jest pyszna, aromatyczna i esencjonalna. Czuć w niej i pastę curry i trawę cytrynową, imbir i kolendrę. Uwielbiam ją tak samo jak zupę PHO ze smażonym karpiem. Mogę ją jeść i na śniadanie i na obiad i na kolację – czasami z większą ilością soku z limonki, a czasami podrasowaną marynowanym czosnkiem.

Jeśli chodzi o składniki, wystarczy jednorazowo zgromadzić je wszystkie (nawet na zaś) i jesteśmy uratowani. Suszone grzyby mun, makaron ryżowy, trawa cytrynowa czy olej sezamowy, sos rybny, sezam – nie zużyjemy tego od razu. Warto więc przeznaczyć jedną skrzynkę czy pudełko na tego typu produkty i jeśli tylko najdzie nas ochota na azjatyckie smaki, bez problemu zaspokoimy nasze pragnienia :)

 

 

 

 TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYMTAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. puszka mleka kokosowego
  2. ok. 400-500 ml bulionu (użyłam warzywnego)
  3. kilkanaście dużych krewetek (ok. 20 na trzy osoby, wg gustu)
  4. szalotka
  5. 2 ząbki czosnku
  6. łyżka oliwy np. aromatyzowanej chilli
  7. olej sezamowy - łyżka
  8. sos rybny - łyżka
  9. łyżka pasty curry (użyłam czerwonej)
  10. papryczka chilli
  11. 2 łodygi trawy cytrynowej
  12. niewielki kawałek imbiru
  13. limonka lub cytryna
  14. 3-4 grzyby mun
  15. makaron ryżowy (1/4 paczki)
  16. świeża kolendra
  17. sól, pieprz, sok z limonki/cytryny - do smaku
  18. ziarna sezamu
PRZYGOTOWANIE
  1. Krewetki myjemy, obieramy, nacinamy wzdłuż i oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę, która jest jelitem).
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, chili i posiekany imbir.
  3. Trawę cytrynową obieramy z pierwszych warstw, kroimy na pół (lub 3 części) i wrzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy sos rybny, mieszamy całość.
  5. Na patelnię dodajemy krewetki, pastę chili, sok z całej limonki.
  6. Podsmażamy całość dosłownie kilka minut.
  7. Krewetki wraz z pozostałymi składnikami zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem - mieszamy.
  8. Dodajemy grzybki mun, gotujemy całość na wolnym ogniu aż grzybki zmiękną.
  9. Doprawiamy zupę do smaku.
  10. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu - najczęściej zalewa się taki makaron wrzątkiem na kilka minut. Nie dorzucamy makaornu do zupy, gdyż wchłonie cały, przepyszny płyn.
  11. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą oraz ziarnami sezamu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

  • Justyna

    Ugotowałam zupkę i wyszła pyszna. Nie wiedziałam tylko co zrobić z szalotką, ponieważ jest w składnikach, ale nie jest opisane co z nią zrobić. Nie miałam sosu rybnego, więc użyłam sojowego i dodatkowo dodałam tilapię pokrojoną w kostkę. Super przepis

  • Tresor

    Warto wspomnieć że pasta curry zawiera chilli więc jeśli ktoś nie lubi na ostro to powinien dać jej znacznie mniej niż w przepisie. Alternatywnie zamiast pasty curry użyć samego curry.

  • Drukpoint.pl

    Ja wykonałem ją dokładnie według przepisu, wyszła taka jaką lubię – pikantna i intensywna.
    Bardzo pyszny przepis, polecam :-)

  • alatora

    gotowałam już kilka razy, jest przepyszna; a dzisiaj dodałam łososia ;-) Polecam

  • lehsurf

    Dodaję pierś z kurczaka na etapie smażenia . Tak z sentymentu bo tak mi przyrządzano. Przepis prosty i taki powinien być . Smakuje jak w oryginale . Super

  • Biały

    Bardzo dobry przepis! Zupka pyszna, jadłem w różnych restauracjach i smakuje w zasadzie tak jak powinna. U mnie na stałe zagościła w menu. Z mojej strony jedna uwaga, ja robię wg. tego przepisu ale na bulionie tajskim – aż tak wielkiej różnicy nie ma, ale ta na bulionie tajskim smakuje bardziej orientalnie:

    Bulion tajski z innego przepisu:

    Składniki na bulion:
    – woda – 1
    – sos sojowy – 2 łyżki
    – sos rybny – 1 łyżka
    – ocet ryżowy – 1 łyżka (można zastąpić sokiem z limonki)
    – olej sezamowy – 2 łyżeczki
    – rązowy cukier – 1/2 łyżki
    – chilli – kilka plastrów – do smaku
    – imbir – 5 plasterków
    – galangal
    – trawa cytrynowa
    – cebula
    – por
    – marchewka
    – czosnek – 1 ząbek
    – świeża kolendra bądź natka pietruszki
    – sól

    Wszystko zagotować i na małym ogniu trzymać 30 minut. Potem odcedzić i bulion gotowy.

  • Wojtek

    Dodanie całej limonki po wyciśnięciu spowodowało, ze zupa stała się gorzka.

  • Marcin

    Wyszło mega ?
    Ja z braku laku dodałem tartej skórki z limonki zamiast trawy cytrynowej … i wyszło git
    Super przepis można kombinować jak się chce

    • Joanna

      No i o to chodzi. Uwielbiam ten przepis. I robię bardzo często, w zamiennej i okrojonej wersji również ;) Pozdrowienia :)

  • Koniczyna

    Ja coś źle zrobiłam bo u mnie też zupa wyszla gorzka :( Albo ta limonka w całości albo co bardziej podejrzewam dodanie trawy cytrynowej w formie suszonej przyprawy zamiast w jak w przepisie (nie mogłam nigdzie dostać w świeżej)

    • Joanna

      świeża bywa w leclercu a nawet w lidlu, można ją mrozić. Myślę, ze gorzkość jest od limonki niestety. Uwzględnię to w przepisie, pozdrowienia.

  • Zosia

    Świetny przepis zupa jest przepyszna lekko pikantna i ten posmak imbiru i trawy cytrynowej po prostu genialny.Naprawde polecam;)

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.