Tarta i Quiche – jaka jest różnica?

Dla Magazynu SMAQ 6/2014

 

TARTA vs QUICHE – decydujące starcie!

Oto nadszedł czas na uporządkowanie wszelkich informacji dotyczących wypieków tart i quiche.

Zarówno tartę jak i quiche możemy upiec w specjalnej, okrągłej formie „z falbankami”. Możemy również wykorzystać tortownicę lub inną, okrągłą formę.

Ciasto do przygotowania tarty i quiche może być kruche słone, kruche słodkie lub francuskie.

Nadzienie również może być dowolne – słodkie, słone, pikantne – wszystko zależy od naszej wyobraźni.

 Tartę i quiche możemy jeść i na zimno i na ciepło. Mogą być przekąską lub samodzielnym daniem.

 

Na czym więc polega różnica?

 

TARTA może zawierać w sobie zarówno połączenie śmietanki i jajek jak i innych dodatków.

Może być wypełniona np. serkiem mascarpone i owocami. Może być zapieczona z masą jajecznko-śmietankowo i np. serem.

Tartę możemy przygotować na trzy sposoby:

  • zapiekamy ciasto wraz z dodatkami
  • najpierw podpiekamy ciasto, a następnie dodajemy dodatki i ponownie zapiekamy całość
  • pieczemy ciasto i po upieczeniu dodajemy dodatki

 

Różnica pomiędzy tartą i quiche jest jedna i bardzo ważna.

 

QUICHE to placek, którego bazę, wypełnienie stanowi połączenie jajek i śmietanki.

Quiche to odmiana tarty, może być wyłącznie wytrawny.

Bez jajek i śmietanki nie ma mowy o quiche.

 

 Podsumowując:

Ciasto (kruche, francuskie) + jajka+ śmietanka + dodatki – QUICHE

Ciasto (kruche, francuskie) + jajka+ śmietanka + dodatki – TARTA

Ciasto (kruche, francuskie) + bita śmietana, czekolada, owoce itd. – TARTA

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *