Tarta z gruszką, serem, szynką i orzechami

TARTA-Z-SZYNKĄ-I-GRUSZKĄ

Tarta z francuskiego ciasta z dodatkiem Gorgonzoli, szynki parmeńskiej, gruszki i orzechów włoskich to sposób na niespodziewanych gości czy szybką przekąskę.

Sery cudownie łączą się z owocami, a dopełnieniem stają się orzechy. Zdecydowana w smaku Gorgonzola ujmującą łączy się z delikatnie słodką gruszką. A chrupiąca szynka parmeńska wraz ze zrumienionymi orzechami włoskimi idealnie pasuje do całości.

Bazą jest ciasto francuskie – gotowe, lekko podpieczone. Gotową tartę kroimy jak pizzę. Spróbujcie koniecznie tego połączenia, jest pyszne!

TARTA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, GORGONZOLĄ, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 3 osób
  2. gotowe ciasto francuskie
  3. 8 plastrów szynki parmeńskiej
  4. 4 łyżki Gorgonzoli
  5. 2 gruszki
  6. garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenie i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
  3. Ciasto francuskie podpiekamy ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
  4. Podczas pieczenia (pomimo nakłucia) ciasto może urosnąć. Po wyjęciu go z piekarnika, nożem nakłuwamy ciasto tak, by opadło.
  5. Na podpieczonym cieście układamy plastry szynki parmeńskiej.
  6. Na szynce układamy cienkie plastry umytej gruszki.
  7. na gruszce układamy kawałki Gorgonzoli.
  8. Całość posypujemy orzechami włoskimi i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut.
  9. Ciasto francuskie powinno być złote, ser roztopiony, gruszka miękka, a szynka i orzechy chrupiące.
Uwagi
  1. Opcjonalnie całą tartę możemy posypać świeżym tymiankiem i polać miodem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
TARTA-Z-GRUSZKĄ-I-ORZECHAMI SZYBKA-TARTA-NA-FRANCUSKIM-CIEŚCIE

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *