TARTA Z JABŁKIEM i nie tylko :)

tarta z jabłkiem i nie tylko

Banalnie prosta i niezwykle efektowna. Efektowna być może przez czerwień skórki jabłek, które pięknie wyglądają i wspaniale pachną. A być może przez mini dodatek, którym stała się schowana w zamrażarce pamiątka po lecie- czyli mrożone jagody, czerwona porzeczka i maliny. Nie wiem. Wiem na pewno, że kruche ciasto wypełnione pysznym serkiem i uwieńczone słodko- cynamonowymi owocami, sprawiło, że taka tarta na pewno będzie często gościła na moim stole.

Zamiast jabłek możecie użyć np. brzoskwiń, w zasadzie wykorzystać można wszystko to, co wyobraźnia nam podpowiada :)

 

 

SKŁADNIKI (spód tarty):

* 200 g mąki pszennej

* 100 g masła

* 75 g cukru (ok. 3 łyżek drobnego cukru)tarta z jabłkiem i nie tylko

* 1 jajko

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI (nadzienie):

* opakowanie serka śmietankowego (ok. 200 g)

* 1 jajko

* 1 łyżka cukru

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* 3 jabłka + 1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru

* inne owoce- np. maliny, jagody, truskawki

* cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę smarujemy masłem. Przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem, dodajemy wanilię, na końcu mąkę i jajko. Ciastem "oblepiamy" całą formę- końcówkami palców wlepiamy ciasto w dno formy oraz brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

W międzyczasie do serka śmietankowego dodajemy roztrzepane jajko, cukier oraz wanilię. Przygotowujemy jabłuszka. Myjemy je i kroimy w talarki. Bardzo ładnie wyglądają jabłka ze skórką, ale oczywiście można je obrać. Jabłka zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon.

Wyjmujemy z piekarnika złociste ciasto, nakładamy na spód przygotowany serek oraz jabłka. Możemy całość posypać cukrem, który podczas pieczenia pięknie się zrumieni. Ja do swojej tarty dodałam jeszcze jagody i czerwone porzeczki. Możecie dodać tez inne owoce, np. śliwki czy truskawki. Możecie też zostawić same jabłuszka :)

Po upieczeniu posypujemy tartę cukrem pudrem.

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *