TO BYŁ PIKNIK! ;)

To był prawdziwy dziewczyński piknik – z przepysznym jedzeniem, dobrym piciem i co najważniejsze, we wspaniałym towarzystwie. Bardzo dziękuję za śmiechową atmosferę (wzmocnioną momentami grozy) moim koleżankom,  EwiePaulinie B BasiPaulinie K,i Ani.

Mam nadzieję, że to nie ostatni kocykowo-jedzeniowy piknik. Kolejne będą na pewno lepiej zaplanowane, gdyż dostałyśmy bardzo cenne wskazówki od przemiłych Panów ze Straży Miejskiej. Bardzo serdecznie pozdrawiamy Panów – obiecali tu zajrzeć :)

Do jedzenia przygotowałam sałatkę z makaronu penne z pesto i suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą, ciasteczka francuskie ze szparagami i pomidorkami oraz tiramisu bardzo alko, które zostało przez Paulinę świetne określone jako whiskymisu :)

Paulina K. przygotowała przepyszną kaszę z suszonymi pomidorami z natką pietruszki. Piłyśmy kompot z rabarbaru i … kompot z rabarbatu w wersji garowo-piatkowej :)

 

 

FRANCUSKIE CIASTECZKA Z PESTO, POMIDORKIEM I GŁÓWKĄ SZPARAGA

Chyba znacie już ten przepis. To wycięte z ciasta francuskiego krążki posmarowane pesto i upieczone z dodatkami. Proste, bardzo efektowne i przepyszne.

FRANCUSKIE CIASTECZKA

  • SKŁADNIKI:
  • * ciasto francuskie
  • * pesto (czerwone i zielone)
  • * male pomidorki cherry
  • * główki szparagów
  • * sól, suszona bazylia

 

 

 

 

 

 

FRANCUSKIE CIASTECZKA

PRZYGOTOWANIE:

Za pomocą szklanki z ciasta francuskiego wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżkę pesto. Na kółka z pomidorkami- nakładamy pesto zielone, na kółka szparagowe – pesto czerwone. Posypujemy ciastka solą i suszoną bazylią i zapiekamy w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Nie trzeba ciasta smarować żadnym jajkiem. Ono pięknie się złoci podczas pieczenia i ładnie wywija.

 

 

 

 

 

 

WHISKYMISU 

Tak na serio to prawie Tiramisu. Prawie, bo zamiast Amaretto użyłam whisky i to kurcze w sporej ilosci :)

  • tiram1SKŁADNIKI:
  • * biszkopty podłóżne
  • * serek mascarpone
  • * śmietanka 30%
  • * kawa (filiżanka)
  • * whisky (filiżanka)
  • * gorzka czekolada (kilka kostek)

 

 

 

 

tiram2

PRZYGOTOWANIE:

Moje Whiskymisu przygotowałam w silikonowych foremkach do muffinek. Na spód każdej foremki włożylam najpierw serek mascarpone połączony z ubitą na sztywno śmietanką. Na serku ułożyłam biszkopty (po jednym) nasączone kawą i whisky. Na biszkopty ponownie nałożylam masę serkową. Całosć posypałam startą, gorzką czekoladą. Desery ozdobiłam malinką i listkiem mięty.

 

 

 

 

 

SAŁATKA PENNE Z PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI I NIE TYLKO

Przygotowuje się ją błyskawicznie. Charakter całości nadają dodatki – im ich więcej, tym lepiej. Uwieńczeniem jest kremowy ocet balsamiczny. Można jeść ją na ciepło, ja przeważnie podaję na zimno. Pysznosć.

makar1

    • SKŁADNIKI:
    • * makaron penne
    • * pudełko pomidorków cherry
    • * pesto Rosso i Genovese (zużylam po 3/4 słoiczków pesto z Lidla)
    • * 20 suszonych pomidorów
    • * 2 kule mozzarelli
    • * pol papryczki chili
    • * porządna garść świeżej bazylii (można spokojnie posiekać cały pęczek)
    • * kilka płatków parmezanu
    • * oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz
    • * kremowy ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy , odcedzamy i odstawiamy. W misce mieszamy go z pesto. Możecie użyc jednego rodzaju. Ja dałam i zielone i czerwone pesto z Lidla, które bardzo lubię. Małe pomidorki kroimy na pół, suszone pomidory kroimy na kawałki- dodajemy do makrony. Dwa zabki czosnku siekamy, mozzarellę kroimy na dowolne kawałki – dorzucamy do całości. Wszystko razem mieszamy. Dokładamy pocięte liscie bazylii, posiekaną papryczkę. Doprawiamy solą pieprzem odrobiną oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kiedy sałatkę dobrze wymieszamy i przełożymy do naczynia, możemy polać ją kremowym octem balsamicznym, ozdobić listkami bazylii oraz płatkami parmezanu.

 

piknikwspolne3 Ewcia i Whiskymisu :) piknikwspolne2

 

Przyjemnego piknikowania :)

 

Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *