Tort bezowy z wiśniami

TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI.

Tak naprawdę przepis ten powinien nazywać się “ŁATWY TORT BEZOWY Z WIŚNIAMI”. On jest naprawdę łatwy do zrobienia!

Wystarczy trzymać się kilku zasad, o których pisałam już wcześniej, a staniecie się Mistrzami Tortów Bezowych :)

 

Tort bezowy z wiśniami przygotowałam dla Mojego Mieszkania, a fotografie są autorstwa Kasi Mach & Roberta Danieluka.

Zapraszam po przepis,

Asia

 

#beza

MOJE MIESZKANIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORT BEZOWY Z SOSEM WIŚNIOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
SKŁADNIKI
  1. 10 białek
  2. 440 g cukru
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 łyżka octu
masa
  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. 200 g mascarpone
sos
  1. kubek wiśni
  2. 4 łyżki cukru
  3. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 5 łyżek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, oddzielamy starannie białka od żółtek.
  2. Zaczynamy ubijać mikserem białka. Kiedy zaczną się pienić, stopniowo dodajemy cukier.
  3. Cukier dodajemy małymi partiami cały czas ubijając białka.
  4. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
  5. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (termoobieg)
  7. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy pergaminem.
  8. Na blaszkach formujemy z ubitego białka dwa okręgi podobnych rozmiarów.
  9. Blaszki wstawiamy do piekarnika – pieczemy je 30 minut w 120 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze 2,5 godziny co godzinę zamieniając blaszki miejscami (robimy to szybko i sprawnie by unikną przeciągów).
  10. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku na kilka godzin by ostygły.
  11. Bezy można upiec wieczorem i zostawić je w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do rana.
  12. Przed podaniem tortu bezowego przygotowujemy sos: wiśnie zalewamy wodą (ok. 400 ml), dodajemy cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Jeśli sos jest za mało słodki, dodajemy więcej cukru. Dalej postępujemy tak jak przy robieniu kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do gorących wiśni i energicznie mieszamy. Sos studzimy.
  13. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mascarpone.
  14. Jeden blat bezy smarujemy śmietanką z mascarpone, dodajemy wiśnie z sosu, nakładamy drugi blat bezy. Ponownie nakładamy śmietankę z mascarpone i całość solidnie polewamy sosem.
  15. Bezę przechowujemy w chłodnym miejscu (np. w lodówce)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
TORT BEZOWY Z MASCARPONE I POLEWĄ WIŚNIOWĄ TORT Z WIŚNIAMI WIŚNIE DO BEZY BEZA Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ TORT BEZOWY Z POLEWĄ WIŚNIOWĄ TORT BEZOWY Z MASCARPONE I WIŚNIAMI BEZA Z WIŚNIAMI 

4 Komentarzy

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.