Tort bezowy z kremem mandarynkowym

tort bezowy z kremem mandarynkowym

Uwielbiam piec bezy. I chyba właśnie tak zaczynam każdy bezowy wpis. Upieczenie takiej bezy to NAPRAWDĘ nic trudnego. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. I wszystko się uda :)

  • zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek 
  • białka ubijamy w metalowej misce
  • drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
  • na 1 białko przypada ok 44 g cukru
  • z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
  • pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
  • mąka pomoże utrzymać „skorupkę” bezy
  • ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
  • bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
  • polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
  • bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
  • bezę warto przełożyć kremem na świeżo
  • beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)

Dziś podam Wam przepis na tort bezowy przełożony kremem mandarynkowym.  Przepis na krem też wstawię, a co :)

 

#beza

Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)

„Zapach Świąt – link do sklepu

mandarynki

Tort bezowy z kremem mandarynkowym
Serves 12
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 50 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 50 min
SKŁADNIKI
  1. *składniki na 4 piętrowy tort dla 12-15 osób
  2. 10 jajek
  3. 440 g drobnego cukru
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 1 łyżka octu
  6. dwie garści migdałów
  7. *na bezę
  8. 400 ml śmietanki 36%
  9. 2 opakowania serka mascarpone
  10. 3 łyżki cukru pudru
  11. puszka mandarynek (ok 200 ml)
  12. spora garść migdałów
  13. 200 ml kremu mandarynkowego*
  14. mandarynki (3-4)
PRZYGOTOWANIE
  1. Migdały prażymy na suchej patelni, odkładamy, studzimy.
  2. Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek.
  3. Żółtka odkładamy. Możemy je zamrozić lub od razu zrobić z nich ajerkoniak (przepis na stronie).
  4. Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynamy ubijać mikserem.
  5. Kiedy białka zaczną się pienić, zaczynamy wsypywać cukier.
  6. Cukier wsypujemy partiami stale całość miksując.
  7. Miksowanie może potrwać nawet kilkanaście minut, bądźcie cierpliwi.
  8. Po zużyciu całego cukru, beza powinna być sztywna i lśniąca.
  9. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet oraz migdały
  10. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik (termoobieg) rozgrzewamy do 120 stopni.
  11. Na blaszki wyłożone papierem nakładamy ubite białka.
  12. Formujemy okręgi - największy i mniejsze.
  13. Na dwóch blaszkach uformujcie 3, 4 lub nawet 5 okręgów. Bezę możecie dowolnie kształtować łyżką lub łopatką. Zachowajcie odstęp, bo beza troszkę urośnie.
  14. Tak przygotowane białka suszymy najpierw 30 minut w 120 stopniach.
  15. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez dwie godziny.
  16. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia.
  17. Przed podaniem przygotowujemy krem.
  18. Kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone.
  19. Do masy dodajemy odsączone z syropu mandarynki i przestudzone, uprażone migdały.
  20. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce.
  21. Na największy blat bezy nakładamy masę z mascarpone. Na masę nakładamy krem mandarynkowy. Nakładamy kolejny krążek i ponawiamy czynność - mascarpone, krem, kolejny blat.
  22. Górę bezy i boki możemy ozdobić plastrami mandarynek.
Uwagi
  1. Do kremu mascarpone możecie dodać owoce, orzechy i co Wam w duszy gra.
  2. Na mascarpone i krem mandarynkowy też możecie rzucić czy to migdały czy orzechy.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tort bezowy z kremem mandarynkowym

Krem Mandarynkowy

Krem mandarynkowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 7 mandarynek (sok)
  2. pół cytryny (sok)
  3. 8 łyżek cukru pudru
  4. 60 g masła
  5. 3 jajka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mandarynki szorujemy porządnie, osuszamy. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok, przelewamy do garnuszka.
  2. Do garnuszka dodajemy sok z połowy cytryny, cukier puder oraz masło. Podgrzewamy całość.
  3. Garnuszek trzymamy na małym ogniu ok 7-10 minut.
  4. Jajka myjemy, wbijamy do miski, porządnie roztrzepujemy.
  5. Roztrzepane i spienione jaja malutkim strumieniem wlewamy do garnuszka. Mieszamy całość intensywnie i cały czas.
  6. Krem w garnuszku trzymamy na ogniu jeszcze tylko chwilę, cały czas mieszamy.
  7. Kiedy zacznie pyrkać, przelewamy go do czystej miski i schładzamy (balkon, lodówka).
  8. Podczas schładzania krem ładnie zgęstnieje.
  9. Przekładamy go do wyparzonych, czystych słoiczków.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tort bezowy z kremem mandarynkowym

Print Friendly

Komentarze do “Tort bezowy z kremem mandarynkowym

  1. Przepiękne zdjęcia. Swoją soczystością przykuły mą uwagę :) Kadr wyjęty prosto z płótna jakiegoś słynnego malarza… gratuluję efektu! :) Mniam! Zaspokojenie nie tylko dla kubków smakowych ale i wrażeń wizualnych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *