Tort bezowy z kremem mandarynkowym

tort bezowy z kremem mandarynkowym

Uwielbiam piec bezy. I chyba właśnie tak zaczynam każdy bezowy wpis. Upieczenie takiej bezy to NAPRAWDĘ nic trudnego. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. I wszystko się uda :)

  • zawsze starannie oddzielamy białka od żółtek 
  • białka ubijamy w metalowej misce
  • drobny cukier dodajemy partiami powolutku dopiero kiedy białka zaczną się pienić
  • na 1 białko przypada ok 44 g cukru
  • z 10 białek upieczecie 4-5 piętrowy tort
  • pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet
  • mąka pomoże utrzymać “skorupkę” bezy
  • ocet sprawi, że białko się nie oddzieli
  • bezę suszymy – najpierw krótko w 120 stopniach, a następnie ciut dłużej w 100 stopniach
  • polecam upiec bezę na noc, po upływie wyznaczonego czasu wyłączyć piekarnik i zostawić ją w nim do rana
  • bezę przekładam kremówką i mascarpone, do których dodaję przeróżne smaki, owoce, orzechy
  • bezę warto przełożyć kremem na świeżo
  • beza podczas pieczenia kocha spokój i dobrą energię, a po upieczeniu i przełożeniu kremem lubi chłód :)

Dziś podam Wam przepis na tort bezowy przełożony kremem mandarynkowym.  Przepis na krem też wstawię, a co :)

 

#beza

mandarynki

tort bezowy z kremem mandarynkowym

Krem Mandarynkowy

tort bezowy z kremem mandarynkowym

 

  • Magda

    Przepiękne zdjęcia. Swoją soczystością przykuły mą uwagę :) Kadr wyjęty prosto z płótna jakiegoś słynnego malarza… gratuluję efektu! :) Mniam! Zaspokojenie nie tylko dla kubków smakowych ale i wrażeń wizualnych!

  • Milu

    Piękny! Musi być przepyszny…

  • Mariusz Kędzior

    Uwielbiam desery bezowe! Chętnie spróbowałbym i ten

  • Frc

    Porwalem sie na zrobienie, polecam, smak obłedny szkoda ze nie mozna dodac zdjecia. Dziekuje za inspiracje i przepis

  • Angela

    Przepiękne zdjęcia! To one dały mi nadzieje, że z przepisu od takiej ekspertki musi się udać ;) i się udała! Obłędnie się udała! Domownicy w szoku :D
    Pozwoliłam sobie na małą zmianę i dałam o ponad połowę mniej mascarpone i u mnie zamiast mandarynek były kiwi. Jadłam bezy z wiśnią, żurawiną, granatem… ale z kiwi jest zaskakująco przepyszna!
    Dziękuję za super przepis, to dzięki niemu odkryłam Twoją stronę. I na pewno zostanę tu na dłużej :)

Skomentuj Frc Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.