Tort bezowy z malinami i marakują

tort bezowy na dzień babci

Piętrowy Tort Bezowy jest idealny na Dzień Babci, urodziny, imieniny czy inne okazje. 

Tort bezowy z malinami i marakują smakuje najlepiej na świecie, a wygląda też obłędnie.

Przepis na bezę jest jeden i warto się go trzymać nie kombinując na prawo lewo. Inspirujcie się, pieczcie i jedzcie. 

:)

#beza

Piętrowy Tort Bezowy
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 50 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
2 hr 30 min
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 50 min
SKŁADNIKI
  1. 10 białek
  2. 440 g cukru
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 łyżka octu
  5. różowe perełki cukrowe
*dodatkowo
  1. 400 ml śmietanki 30%
  2. 400 g mascarpone (2 opakowania)
  3. 3 łyżki cukru pudru
  4. 4 łyżki konfitury malinowej
  5. kubek świeżych malin
  6. sos marakuja (ewentualnie 3 świeże marakuje)
  7. cukrowe różyczki ozdobne
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek**
  2. Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynami ubijać mikserem.
  3. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy cukier - małymi partiami, stopniowo.
  4. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy białka aż do zużycia całego cukru.
  5. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  6. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (termoobieg).
  8. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Ubite na sztywno białka wykładamy na papier do pieczenia - formujemy różnej wielkości blaty bezy zachowując odstęp.
  10. Zróbcie bezę takiej wielkości, jaka Wam pasuje - spód niech będzie największy, góra najmniejsza.
  11. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika (termoobieg) i pieczemy 30 minut w 120 stopniach.
  12. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezę jeszcze przez 2 godziny.
  13. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystygnięcia.
  14. Przed podaniem, zimną śmietankę ubijamy na sztywno dodając partiami cukier puder.
  15. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone. Całość miksujemy tak, by uzyskać krem bez grudek.
  16. Do kremu dodajemy konfiturę malinową, mieszamy.
  17. Krem schładzamy w lodówce (min. 30 minut).
  18. Największą bezę układamy na talerzu/paterze lub podstawce, dodajemy krem, maliny i sos marakuja, nakładamy kolejny blat bezy.
  19. Na każdą beze nakładamy krem, maliny i marakuję.
  20. Tort składamy w całość ozdabiając go na koniec różyczkami z masy cukrowej.
  21. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi
  1. Krojenie tak przygotowanej bezy jest proste - góra ląduje na talerzu u solenizanta/jubilata czy tez innego głodomora.
  2. Kolejne piętro kroimy na pół czy cztery części, a resztę jak normalny tort.
  3. ***z żółtek możecie przygotować ajerkoniak
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Skomentuj Maja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.